Az informatikai tárca a kábeles internetért

A távközlési verseny és a piac fejlődése érdekében törölni kell a médiatörvényben szereplő, a kábeltelevíziós internetszolgáltatókra vonatkozó úgynevezett egyhatodos korlátozó szabályt - nyilatkozta az informatikai miniszter pénteken.

Kovács Kálmán aláhúzta: ha a kétharmados médiatörvényben a parlament nem törli ezt a lakosságarányos szolgáltatási korlátot, akkor hiába lép hatályba januártól az új elektronikus hírközlési törvény, a jelenlegi vezetékes szolgáltatóknak a területükön nem lesz megfelelő és erős versenytársuk.

Az úgynevezett egyhatodos szabály kimondja, hogy egy kábelszolgáltató legfeljebb az ország lakossága egyhatodának szolgáltathat.  E szabály eltörlése már többször felvetődött, ám mindeddig meghiúsította az, hogy a médiatörvény elfogadásához, illetve paragrafusainak megváltoztatásához a parlamenti képviselők kétharmadának a szavazata szükséges.
   
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) vezetője úgy vélte: a kormány tette a dolgát a jövő érdekében az új elektronikus hírközlési törvény elkészítésével, ám a Fidesz most meggátolja azt, hogy az ország egésze modernizálódjon. Kovács Kálmán ennek alátámasztására elmondta: a Fidesz javaslata szerint az egyhatodos szabály helyébe egy egyharmados korlát lépne, ám ez a miniszter véleménye szerint csak félmegoldás lenne s nem hozna kellő versenyt, például a kisebb városokban és az ország falvaiban, illetve peremterületein a távközlés tekintetében. Kovács Kálmán hangsúlyozta: felesleges a csodára várni, hiszen egy adott településen egy lakóházban a jelenlegi vezetékes szolgáltató mellett nem épít ki egy másik távközlési cég saját hálózatot, s ezért csak a kábelszolgáltatók jelenthetnének megfelelő konkurenciát a mostani telefontársaságoknak. Ha azonban a parlament nem törli teljes mértékben az egyhatodos szabályt, akkor a kábelcégek valószínűleg nem éreznek elég késztetést majd arra, hogy a kisebb településeken jelentős beruházásokat végezzenek.
   
A szabad demokrata politikus szerint az egyhatodos szabály törlése mellett meg kellene szüntetni a kereszttulajdon korlátozására vonatkozó előírásokat is. Ez a szabály azt mondja ki, hogy egy társaság, illetve annak leányvállalata nem szolgáltathat egyszerre vezetékes telefont s nem működtethet kábelhálózatot.
   
Kovács Kálmán úgy vélte, ha az egyhatod helyébe az egyharmados szabály lép, akkor nem lesz technológiasemleges a piac, mivel a kábelszolgáltatókra mégiscsak különleges szabályozás vonatkozik majd, ahelyett, hogy a piaci szereplők egyenlő versenyfeltételek mellett működhetnének. A miniszter az MTI-nek elmondta: ha a parlament nem törli teljesen az egyhatodos szabályt, akkor a jövő év elején a teljes törlésre vonatkozó javaslatát újra beterjeszti a kormánynak.


Januártól új szabályozás
   
Kovács Kálmán a leendő elektronikus hírközlési törvényről elmondta, hogy az elsősorban a  fogyasztók szempontjait figyelembe vevő jogszabály az egyhatodos törlés kivételével megvalósítja azokat a célokat, amelyeket eredetileg kitűztek. Így lehetővé teszi a szabad szolgáltatóválasztást, a számhordozhatóságot, a szociális alapú előfizetői támogatást, fokozatosan csökkenti az internetezés árát, s bevezeti a fogyasztói jogok képviselője jogintézményt. A miniszter szerint egyértelmű az is, hogy a januártól életbe lépő törvény technológiai szempontból a szélessávú internetezést támogatja.

Kovács Kálmán aláhúzta: a törvény az európai normákat követve technológiasemlegesen szabályoz, és az új piacra lépőket pozitív diszkriminációban részesíti. A miniszter végül ismételten a sajnálatát fejezte ki: egyelőre nem látszik megvalósíthatónak az, hogy a kábelszolgáltatók számára teljesen nyitottá tegyék a piacot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK