Letölthető verzióban is elérhető a Google

Ezentúl webböngésző nélkül is használható a Google, miután a népszerű webes keresőt fejlesztő cég az eddig ismert Google képességeivel bíró letölthető szoftvert fejlesztett ki.

A www.google.com felkeresése helyett ezentúl közvetlenül is a számítógép Asztaláról is böngészhetjük a webet a Google Deskbar használatával. A néhányszáz kilobájtos szoftver letöltése és installálása után a Windows képernyő alsó sávjában egy keresőablak jelenik meg, melyből aztán közvetlenül kereshetünk a webes tartalmak között. Az eredményeket a képernyő jobb alsó részén megjelenő ablakban lapozhatjuk át, s alapbeállításként a Deskbar akkor sem indít el webböngészőt, amikor egy-egy találatra kattintunk. Amennyiben inkább a böngészőt preferáljuk, ez utóbbit a szoftver beállításai között módosíthatjuk. Tapasztalataink alapján az alkalmazás használata elsőre igen szokatlan, furcsának tűnhet, hogy a weboldalak a program saját ablakában bukkannak fel.

A Google Deskbar november 5-től bétaváltozatban elérhető. A fejlesztők szerint a letölthető keresőalkalmazás használata jelentős mértékben gyorsabbá teheti a webes kereséseket.

Az 1998-ban indított webes keresőt fejlesztő vállalat az elmúlt időszakban több érdekességgel is szolgált a cég Google Labs elnevezésű részlegében különböző módszerekkel igyekeznek hatékonyabbá tenni a keresési metódusokat. Ezek a fejlesztések egy helyen megtalálhatók és kipróbálhatók a Labs honlapján.