Számítógépes tájékoztatás a sírkertben

Egy franciaországi temetőben olyan számítógépes rendszert vezettek be, amely nemcsak abban nyújt segítséget, hogy a látogatók odataláljanak a sírokhoz, de arra is lehetőséget ad számukra, hogy elektronikus részvétnyilvánító üzenetet hagyjanak.

A Nizza közelében található Saint Andre de la Roche városának temetőjébe érkező látogatókat az elmúlt héttől fogva egy olyan interaktív érintőképernyős rendszer fogadja, amely a sírkertben végső nyughelyre lelt mintegy 4 ezer elhunyt személyes adatain kívül az egyes sírok pontos elhelyezkedését is megadja az érdeklődőknek - tudósít az Információs Társadalom és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

- A látogatók eddig hosszú ideig járhattak körbe-körbe. Komoly fejtörést okozott számukra, hogy kisilabizálják, merre vannak éppen - nyilatkozta Honore Colomas, a város polgármestere a Le Parisien című lapnak. Az új megoldásról elmondta: - A rendszer roppant egyszerűen működik. Csak be kell gépelni az elhunyt nevét, vagy a sír jelét, és máris megjelenik a képernyőn a temető részletes térképe, nyilakkal jelölve az útvonalat.

A megvilágított érintőképernyős számítógépes rendszer 15 ezer euróba került. A látogatók elolvashatják az elhunytak életrajzát, részvétnyilvánításukat fejezhetik ki, de ezen kívül a helyi taxik elérhetősége és a ravatalozó nyitvatartási rendje is kikereshető.

ITTK Infinit