Szoftversarok: ingyenes hangszerkesztő

Számítógépünkön tárolt zenéinket, hanganyagainkat vághatjuk, torzíthatjuk és alakíthatjuk át igényeinknek megfelelően egy egyszerű alkalmazással. Az Audacity 1.2 ingyenesen letölthető a SzoftverBázisról.

Egy hangszerkesztő program nem csak hasznos lehet, de egyben szórakozásra is alkalmas. A kategóriába eső szoftverekkel a betöltött digitális hanganyagon olyan műveleteket hajthatunk végre, amiket például a Windowsban nem igazán találhatunk meg: kivághatjuk a nem kívánatos hangrészeket, torzíthatjuk, szűrhetjük ezeket, vagy különleges effektusokat alkalmazhatunk rajtuk.

Ilyen az Audacity is, mely a maga nemében páratlannak mondható, hiszen egyaránt elérhető Linux, Mac OS X, valamint Windows rendszerekre - ugyanakkor ingyenes, magyar nyelvre is átállítható szoftverről van szó. Tulajdonságaiban talán nem vetekszik a professzionális hangszerkesztőkkel, de egyszerűbb szerkesztésre és a hangokkal végezhető műveletek elsajátítására egyaránt alkalmas lehet. A program wav adatok mellett mp3 és ogg hanganyagok betöltésére alkalmas, mp3-mentéshez azonban először az ingyenes Lame encoder kell feltelepítenünk a gépünkre. Ezek után a betöltött hangokat vághatjuk, kimásolhatjuk, ezeket beilleszthetjük új helyre, kiszűrhetjük a zajokat, halkíthatjuk a zenét, stb. Az Effect menüjében 26 effektus közül válogathatunk, illetve végezhetünk vele frekvencia- és spektrumelemzést. Az Audacity másik lehetősége a digitalizáló rész, mellyel tetszőleges hangforrásból és frekvenciával akár hifi minőségű hanganyagok digitalizálhatunk.