A Westel Budapest legforgalmasabb területén indítja útjára a mobiltelefonokon az ISDN vonalakkal azonos letöltési sebességet biztosító EDGE adatátvitelt. A szolgáltatást az érvényben lévő GPRS tarifával lehet igénybe venni.

Közleményében olvasható információk szerint a mobilcég az év végéig a fővárosban működő bázisállomások közül 130-on teszi majd elérhetővé az EDGE-szolgáltatást (Enhanced Data rate for GSM Evolution). Ez az adatátviteli szabvány a jelenleg elterjedt GPRS-hez hasonlóan csomagkapcsolt adatátviteli módszer, amely azonban az utóbbi szabványnál a gyakorlatban háromszor gyorsabban - akár másodpercenkénti 118 kbites sebességgel - teszi lehetővé az adatok letöltését mobil eszközökre.

A Westel a sikeres hálózati teszteket követően a közeli napokban - az EDGE képes készülékek megérkezését követően - Budapest legforgalmasabb területein elindítja az első magyarországi kereskedelmi EDGE-szolgáltatást. A társaság ügyfelei megfelelő mobiltelefon birtokában a gyors adatátvitelt biztosító szolgáltatást kezdetben bevezető áron havidíj nélkül, a GPRS tarifákkal azonos számlázás mellett vehetik igénybe az EDGE-lefedettséggel rendelkező helyszíneken. A konkurens Pannon GSM október 20-án indította útjára saját EDGE-szolgáltatását, amely Budapest néhány pontján, a cég együttműködő partnerei - öt nagyvállalat és két felsőoktatási intézmény - számára érhető el.

A WAP böngészés komfortosabbá tétele érdekében a vállalat WAP 2.0 verziót is elérhetővé teszi ügyfelei számára. A 2.0-s szabvány alkalmazása révén a cég mobilportálján megjelenhetnek a kijelző méretéhez, sajátosságaihoz rugalmasan igazodó, két dimenziós elrendezésű tartalmak: táblázatok, ikonok, a szövegbe illesztett illusztrációk is.