Látássérültek informatikai lehetőségeinek nemzetközi körképe címmel rendeznek konferenciát november 13-15-ig Budapesten. Az eseményen egy vakok tájékozódását segítő eszközt is bemutatnak.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a "Fogyatékosok Nemzetközi Európai Éve" alkalmából 2003. november 13-15-e között "Látássérültek informatikai lehetőségeinek nemzetközi körképe" címmel konferenciát szervez Magyar Vakok És Gyengénlátók Országos Szövetségének székházában. A rendezvényen Tatai Péter, az AITIA Rt. vezető tanácsadója egy előadásában mutatja majd be a társaság  vakok és gyengénlátók tájékozódását segítő Superbat nevű eszközét.

A "Vakok tájékozódását segítő eszköz integrált sztereó ultrahangos és rádiós rendszerrel" elnevezésű pályázat keretében az AITIA Rt. vak és gyengénlátó emberek számára fejleszt ki egy kombinált, közvetlen tájékozódást és informálódást segítő kettős funkciójú eszközt. A Superbat funkciója a tájékozódás és információszerzés. A sztereó ultrahangos rendszer a közvetlen objektumelkerülést, a külvilágról kapott információ akusztikus alapú leképezését biztosítja. A rádiós rendszer a mozgó járművekre vagy középületekre szerelt fix készülékkel és a vak vagy gyengénlátó embernél lévő kombinált adó-vevővel az épületek, járművek azonosítását szolgálja. A rendszer képes arra is, hogy közlekedési csomópontoknál tájékozódást segítő információt adjon.

A "Látássérültek informatikai lehetőségeinek nemzetközi körképe" c. konferencia meghívottjai az EBU (Európai Vakok Szövetsége) tagországaiból érkeznek, emellett amerikai és kanadai szervezetek képviselői, valamint a látássérültek informatikai segítésével foglalkozó nemzetközi konzorciumok, külföldi és magyar cégek képviseltetik magukat a rendezvényen.