IHM: Nincs veszélyben az ingyenes internet

Az új hírközlési törvény (EHT) nem ront az ingyenes és az alternatív internetszolgáltatók jelenlegi szabályozási feltételrendszerén, így például továbbra is lesz díjmegosztás - mondta Pataki Dániel, az informatikai minisztérium helyettes államtitkára csütörtökön.

A helyettes államtitkár leszögezte: a leendő törvény nem tartalmaz olyan kitételt, amely miatt az ingyenes internetszolgáltatóknak meg kellene szüntetniük működésüket. A jogszabályokban nincs olyan kitétel sem, ami miatt az internet drágulna januártól, sőt Pataki Dániel szerint inkább olcsóbb lesz. A helyettes államtitkár aláhúzta: jövőre is lesznek átalánydíjas internet ajánlatok, mivel a törvény bevezeti az átalánydíjas összekapcsolási modellt (FRIACO) ott, ahol nincs szélessávú elérési lehetőség.

Az államtitkár többek közt a Freestart szerdai közleményére reagálva nyilatkozta a fentieket.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a törvénnyel kapcsolatos módosító indítványokról hétfőn szavaznak a képviselők, míg november 24-én a zárószavazás lesz. - Nincsenek a törvény szövegében komoly és vállalhatatlan változtatások - mondta Pataki Dániel. - Ha nem így lenne, akkor már nem ülnék itt - fogalmazott. Az internetszolgáltatók aggodalmaira válaszolva elmondta, hogy a jelenlegi rájuk vonatkozó szabályozási feltételrendszer nem változik rossz irányba. Pataki Dániel közölte, hogy a jelenlegi 4 forint 60 filléres helyi híváskezdeményezés esetén érvényesített összekapcsolási ár januártól további egy forinttal mérséklődik, majd az ország európai uniós csatlakozásának időpontjától, 2004. május 1-jétől 2 forintra csökken. Mindebből következően kevesebbe kerül a telefon és a dial-upos, hagyományos telefonvonalon történő internetezés.


Egyhatodos szabályozás, felügyeleti szerv
   
A helyettes államtitkár elmondta, hogy a kábeltelevíziós szolgáltatással kapcsolatban nagy valószínűséggel megszűnik az egyhatodos korlátozás. A médiatörvényben szereplő kitétel szerint jelenleg egy kábelszolgáltató csak az ország lakossága egyhatodának nyújthat szolgáltatást. A Fidesz és az  MSZP által is támogatott módosítás szerint ez az arány egyharmadra csökken. A változtatáshoz azonban a médiatörvény miatt a képviselők kétharmadának a szavazata szükséges. Pataki Dániel ezzel kapcsolatban elmondta: a kormány azt szeretné, ha egyáltalán nem vonatkozna lakosságarányos korlátozás a kábelszolgáltatókra.
   
A törvénnyel kapcsolatos kritikákról a helyettes államtitkár kifejtette, hogy a leendő Nemzeti Hírközlési Tanács erős intézmény lesz. Mutatja ezt az is, hogy míg a most működő Hírközlési Döntőbizottság egy távközlési szolgáltatóra a hírközlésből származó éves nettó árbevétele alapján 4 ezrelékes büntetést szabhat ki, addig a tanács már 0,25 százalékosat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK