Közmunkára ítélték az al-Dzsazíra feltörőjét

Ítélet született az al-Dzsazíra arab műholdas televízió internetes honlapjának feltörése ügyében. A portál szervereire a tavaszi iraki katonai invázió ideje alatt hatolt be egy amerikai hacker.

A honlap feltörésével vádolt John William Racine-t szerdán 1000 óra közmunkára és 2000 dollár pénzbüntetés fizetésére kötelezte egy kaliforniai bíróság. Az ügyben eljáró bíró az ítélet kihirdetése során elmondta: a tavaszi akció mindenképpen bűncselekménynek tekintendő.

Az Irak elleni idei invázió alatt a webdesignerként dolgozó 24 éves férfi többek között egy hamis személyi igazolvány felhasználásával magát az al-Dzsazíra webhely rendszergazdájának adta ki - akinek nevét az interneten kereste meg -, s megszerezte az üzemeltetők jelszavait az oldal domainnév-szolgáltatását végző Network Solutions cégtől. Miután Racine hozzáférést nyert az aljazeera.net erőforrásaihoz, az oda irányuló lekéréseket egy ingyenes webtárhelyen elhelyezett weboldalra irányította át. Az eltérített oldalon többek közt az "Isten óvja katonáinkat!" üzenet volt olvasható, de voltak felhasználók, akiket pornográf oldalakra térített el a szerver.

KAPCSOLÓDÓ CIKK