Televízió-méretű szuperkomputer az IBM-től

Az IBM pénteken bejelentette, hogy egy újfajta mikrochip-technológia felhasználásával egy olyan szuperszámítógépet épített ki, amely csupán akkora, mint egy átlagos televízió.

A gyártó közlése szerint a szupergép kialakításához használt újfajta technológiát a jövőben piacra kerülő következő generációs Nintendo és Sony játékkonzolokban fogják alkalmazni. A technológiára épülő, nagyjából egy átlagos televízióval azonos méretű szuperszámítógép-prototípus másodpercenként 1,4 milliárd számítási művelet elvégzésére képes. A kisméretű szuperkomputer felkerült a világ legizmosabb komputereit tartalmazó Top500-as listára, s az IBM közlése szerint jelenleg a 73. leggyorsabb számítógép a világon.

Az új masina a kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban 2005-ig kiépítésre kerülő Blue Gene/L nevű szuperszámítógép része, amely 128 darab ilyen komponensből áll majd össze. Teljes kiépítésben a több mint 130 ezer processzort tartalmazó Blue Gene/L az IBM várakozásai szerint a világ legnagyobb teljesítményű számítógépe lesz, letaszítva trónjáról a magabiztosan a lista élén álló Earth Simulator szupergépet, amely Japánban működik. A Linux operációs rendszert futtató Blue Gene/L másodpercenként 360 milliárd műveletet tud majd elvégezni, és többek között kozmológiai s a proteinekkel kapcsolatos kutatásokra használják majd. A jelenlegi szuperszámítógépekkel ellentétben - melyek egész termeket töltenek be - az új technológián alapuló szuperkomputerek helyigénye csupán ennek egyhuszada lesz. Emellett mivel az új technológiát használó lapkákat nagy mennyiségben fogják gyártani játékgépekben való alkalmazásra,  vélhetően a szupergépek kiépítésének költsége is csökkenni fog - közölte az IBM.

KAPCSOLÓDÓ CIKK