Kipróbáltuk a HP mobil fotószkennerét, amely elemről is működtethető, s csupán akkora, mint egy közepes méretű könyv, így tulajdonosa bárhova magával viheti.

Forrás: [origo]A HP Photosmart 1200-as egy kisméretű mobil lapolvasó eszköz, amelyet tulajdonosa nem csak a számítógép közvetlen közelében tud használni, hanem bárhova magával vihet. A kisméretű szkenner ugyanis nagyjából akkora, mint egy átlagos képeskönyv, s elég könnyű is, tömege mindössze 680 gramm. A termék az otthoni felhasználók igényeit hivatott kiszolgálni: 10x15 centiméteres méretű papírfotókat képes beolvasni, melyeket aztán a felhasználó szabadon átszerkeszthet, vagy albumba rendezhet, CD-re archiválhat személyi számítógépével. A Photosmart 1200-as kétféle használati móddal rendelkezik, ezek közül a mobil üzemmód a legérdekesebb, mivel ez a hagyományos lapolvasókból általában hiányzik. Ekkor csupán 4 darab ceruzaelem vagy akkumulátor, valamint egy CompactFlash, SD vagy MMC memóriakártya szükséges a szkenner használatához, melyeket az eszköz oldalán lévő foglalatokba lehet becsúsztatni. Ezt követően a hóna alá csaphatja, s akár a könyvtárba is magával viheti a tulajdonos  a lapolvasót. Az elemről vagy akkumulátorról való működés további előnye, hogy akár a számítógéptől távol, az ágyon fekve is elvégezhetjük a fotók digitális formába alakítását, ami lényegesen komfortosabb, mint a számítógép mellett görnyedve elvégezni ugyanezt.

A termék dobozában maga a szkenner, egy USB kábel, használati utasítások, valamint egy szoftvereket és meghajtóprogramokat tartalmazó CD lapul. Ha azonban PC nélkül is használni kívánjuk a lapolvasót, mindenképpen be kell szerezni az előbb említett memóriakártya-típusok valamelyikét, mivel enélkül az eszköz nem tudja hova menteni a fotókat. A papírfotók beszkennelésével egyébként bármely kezdő felhasználó könnyedén elboldogul: csupán be kell kapcsolni a lapolvasót, üveglapjára kell helyezni a képet, s lehajtani a fedelet, s a szkenner előoldalának jobb oldalán lévő gomb lenyomásával már kezdődhet is a kép beolvasása.

Nagyobb lapokkal is boldogul

Forrás: [origo]A szkenner beállításait a fedlap jobb oldalán lévő apró LCD kijelző s az alatt lévő gomb segítségével végezhetjük el. A konfigurálás nem nehéz, csupán a csillag feliratú billentyűt kell nyomogatni a beolvasás minőségének állításához: a kijelzőn megjelenő egy csillag 300 dpi-s, két csillag 900 dpi-s, a három csillag pedig 1200 dpi-s felbontást jelöl. Ezek mellett egy Text nevű mód is választható, ez szöveges oldalak beolvasásakor biztosít optimális minőséget és fájlméretet. Míg az első három mód esetén a beolvasott fotóból egy JPEG fájl készül, szöveg módban TIFF formátumban menti el a készülék a képet.  A jobb képminőség kiválasztása a beolvasás sebességét is jóval lassabbá teszi: míg egy 300 dpi-s szkennelés csupán 14 másodperc, addig 900 dpi esetén már 28 másodperc, 1200 dpi-nél már másfél percet vesz igénybe. Tesztjeink alkalmával, az  eszközt akkumulátorról működtetve 40-50 felvételt tudtunk beolvasni, javarészt a legalacsonyabb minőségi fokozatot választva. A képminőség gyakorlatilag azonos volt más hagyományos lapolvasókéval.

Bár a Photosmart 1200-ast elsősorban a papírfotók beszkennelésére tervezték, némi trükközéssel akár egy A/4-es oldalt is beolvashat vele a felhasználó. Ehhez érdemes levenni az eszköz fedlapját, s az oldalt négy darabban kvázi "lefényképezni". Az így készült képfájlokat később a szkennerhez mellékelt Panorama Maker 3 programmal lehet egyetlen képpé összeállítani, bár ez tapasztalataink szerint nem egyszerű feladat, a különálló darabok precíz összeillesztése hosszas pepecselést, esetleg többszöri újraszkennelést igényel. Összességében tehát elmondható, hogy nagyméretű oldalak beolvasására egy hagyományos lapolvasót még vitathatatlanul egyszerűbb használni.