A Netért hét pontja a hírközlési törvényről

Nyílt levelet intézett a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasasága az új hírközlési törvényről a tervek szerint jövő héten szavazó országgyűlés tagjaihoz. A szervezet hét pontban gyűjtötte össze elvárásait.

Kérdezze az informatikai minisztert!
Kovács Kálmánt kedd délután kérdezhetik olvasóink.[origo] Társalgó

A Netért november 17-ére keltezett nyílt levelében a jelenleg az országgyűlés előtt levő Elektronikus  Hírközlési Törvény tervezetével kapcsolatos aggodalmait és elvárásait foglalta össze. - Az Ön által megszavazandó új Elektronikus Hírközlési Törvény (EHT) hosszú időre meghatározza a magyarországi információs társadalom alakulását - hívja fel a képviselők figyelmét a Netért, kifejtve: "hazánk jelenleg nemcsak az EU átlagához képest, de a csatlakozó országok közt is elmaradottnak számít a magas távközlési árak, a nem létező piaci verseny és az alacsony internet penetráció miatt".

A szervezet hét pontban fogalmazta meg elvárásait az új EHT-val szemben.
 
- Az Európai Unió összes követelményének, ajánlásának és szokásának megfelelő törvény megalkotása, eurokonform verseny megalapozása az internetpiacon. (Pl. a törvény utaljon az EU ajánlására a 25 eurós modemes, korlátlan idejű hozzáférésről.)

- Az internetes távközlési tarifák tekintetében: telefonvonalon elérhető árú internetelérés biztosítása az ország teljes területén, a szolgáltatók számára kötelező átalánydíjas és költségek alapján számított távközlési díj. (Pl. a fejlett országok kötelező összekapcsolási referencia gyakorlatának vagy a FRIACO-modell alkalmazásával.)
 
- Az ingyenes internetszolgáltatók fennmaradásának biztosítása. (Pl. a díjmegosztás által).

- Az internetpenetráció bővülését segítő versenykörnyezet támogatása. (Pl. alternatív szolgáltató választás lehetősége.)
 
- A törvény érezhető hatásainak jelentkezéséig biztosítsa a fogyasztók központi támogatását. (Pl. meglévő 15-40 és 100 órás modemes államilag támogatott csomagok által).
 
- Hatékony előfizetői érdekvédelmet a Nemzeti Hírközlési Hatóság által.

- Az alternatív távközlési- és internetes technológiák támogatása, a szektorsemleges állami támogatás lehetőségének megteremtését. (Pl. a független távközlési szolgáltatók, a kábeles elérés és a WiFi (drótnélküli) technológiák támogatását.)
 
A fentiek teljesülése érdekében NETÉRT felkéri a Magyar Országgyűlés képviselőit és a politikai pártokat, hogy csak olyan törvényt legitimáljanak, amely maradéktalanul megfelel a fenti szempontoknak - áll a szervezet nyílt levelében.


A többiek fenntartásai

A törvény jelenlegi tervezetével kapcsolatban korábban többen fenntartásaikat fejezeték ki. A Freestart internetszolgáltató november 11-i közleménye szerint a törvény jelen formájában ellehetetlenítené az ingyenes internetszolgáltatást. Az informatikai tárca hírközlési helyettes államtitkára tárca ezt néhány nappal később nyilatkozatában az internetszolgáltatók aggodalmaira válaszolva elmondta, hogy a jelenlegi rájuk vonatkozó szabályozási feltételrendszer nem változik rossz irányba.

A Freestart tájékoztatása szerint az ingyenes internetszolgáltatók hétfőn délelőtt petíciót adtak át a parlamenti pártok frakcióvezetői, az informatikai miniszter és a kancelláriaminiszter részére. A petíciót az aláírásgyűjtés két napja alatt 8879 internetező írta alá.

November elején szintén kétségeit fejezte ki az alternatív távközlési szolgáltatók érdekképviselete: az ATSZE szerint a parlamenthez benyújtott törvénytervezet szövege és céljai között kockázatos rés tátong, ami előre vetíti a hatályos törvény meghaladni kívánt hibáinak megismétlését, mert a piacnyitás további halogatásához vezet. A szolgáltatók szerint ezentúl tűnik, a független hatóságnak nem lesz elég hatalma ahhoz, hogy érdemben fellépjen a monopoljellegű cégek versenyellenes magatartása ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK