Felmérések szerint egyre rövidebb lesz az az idő, amely egy-egy szoftver biztonsági résének felfedezését követően, az első azt kihasználó számítógépes károkozó megjelenéséig eltelik.

A hálózati védelmi szolgáltatásokat üzemeltető Internet Security Systems kedden közzétett beszámolója szerint 2003 harmadik negyedévében 725 új biztonsági rést fedeztek fel szoftverekben szakértők. Ez az eredmény közel azonos a második negyedévvel, amikor 727 darab, különböző alkalmazásokat érintő problémára derült fény. Július és szeptember között 823-féle új számítógépes féreg jelent meg, ami 26 százalékos növekedést jelent a megelőző időszakhoz képest.

A biztonsági rések felfedezése, s az ezek kihasználását lehetővé tevő programok megjelenése között eltelt idő egyre rövidebb lesz, így a cégeknek egyre kevesebb felkészülési idejük lesz az adott veszélyforrás megszüntetésére - nyilatkozta a társaság egyik vezetője. Hasonló megállapításra jutottak a víruskereső szoftvereiről ismert Symantec cég szakemberei is - derül ki a cég korábban kiadott tanulmányából.

Az amerikai CERT (Computer Emergency Response Team) szakértői ezzel szemben arra számítanak, hogy 2003-ban kevesebb biztonsági hiba kerül majd felfedezésre, mint egy évvel korábban. A kutatóközpont adatai szerint 1999 óta eddig minden évben nagyjából megduplázódott a különböző szoftvertermékekben felfedezett biztonsági hibák száma, 2003-ban lesz először számítanak a szakértők csökkenésre.