Ha megkérnénk néhány PC-s játékost, hogy mondjon egy konzolos programot, bizonyára a legtöbben a Final Fantasy sorozatot neveznék meg. A legendás RPG korábban már feltűnt PC-re is, hogy kis szünet után most MMORRG képében térjen vissza.

Vitathatatlanul merész húzás volt az idők során egyesült Square-Enix kiadóóriástól, hogy pont abban a kategóriában versenyezteti a konzolos programok zászlóshajóját, mely talán a legdinamikusabban fejlődő PC-s műfaj, s melyben a legtöbb ígéretes vetélytárssal kell felvennie a versenyt a Final Fantasy XI-nek.

Ismerkedésünk a játékkal egy kellemetlen meglepetéssel fog sajnos kezdődni. Na nem kell azért annyira megijedni, nem fog automatikusan kifagyni, vagy percenként ledobálni bennünket a szerverről, viszont bizonyára mindenkit meg fog lepni, hogy a telepítés során 5, azaz öt gigabájtnál is több anyag kerül a merevlemezre. Eddig úgy gondoltuk, hogy a Colin McRae Rally harmadik része három és fél gigáját nem lehet felülmúlni, de tévedtünk...

Az első dolgunk a legtöbb szerepjátékhoz hasonlóan karakterünk megalkotása. A Final Fantasy XI-ben több karaktert is indíthatunk, de minden egyes új arc egy dollárral emeli a havi előfizetési díjat. Karakterünket a hume, az elvaan, a tarataru, a galka, és a japán játékról lévén szó, gyakorlatilag kihagyhatatlan cicaszerű lánykákat magába foglaló mithra faj közül választhatjuk meg. E fajok komoly eltéréseket mutatnak - a tarataruk mágikus képességeikkel tűnnek ki, az ogréra emlékezető galkáknak nagyobb az életerejük, a mithrák ügyesebben, az elfek megfelelői, az elvaanok pedig igazi übermenschek.

Forrás: [origo]

A faj meghatározása után jöhet a kaszt kiválasztása. Itt igen hasonló a választék a szerepjátékokban megismertekhez, csak a tipikus karakterosztályok kaptak egyedi nevet. A fehér mágus például a gyógyítónak felel meg, a fekete varázsló a D&D invokerére hajaz, de emellett azért találkozhatunk a tolvajjal, a harcossal, illetve a vándort helyettesítendő kóbor szerzetessel. Szerencsére a kezdeti döntés nem végleges, mert a Wizardryhoz hasonlóan bármikor megváltoztathatjuk karakterünk hivatását.

A játék világán három ország osztozik, melyek valamelyikéhez a játékosok is tartozhatnak. Az első ország a Bastok nevű bányászváros köré szerveződött sivatagi terület, a másik San D'Oria, melynek központja egy középkori kastélyra emlékeztet, míg a harmadik választási lehetőség a legtipikusabbnak tekinthető, erdős-mezős térség, Windrust. Az országot, mely alattvalói kívánunk lenni megválaszthatjuk, de a szervert, melyen karakterünk szerepelni fog, sajnos nem. Ezt a program véletlenszerűen dönti el, így komoly gondot okozhat, hogyha mondjuk egy barátunkkal vállvetve szeretnénk nekiindulni.

Ha harcra kerül a sok, a legtöbb MMORPG-hez hasonlatosan nincs más dolgunk, mint kijelöljük az ellenfelet, megválasztjuk a támadási módot, majd hátra dőlve várjuk, hogy karakterünk agyonverje az ellent, illetve reménykedünk, hogy nem ő fogja ezt velünk tenni. Hogyha már magasabb szintre jutunk, különleges támadási módokat tanulhatunk meg kasztunktól, illetve fegyverünktől függően. Ha már az agyonverésnél tartunk, alacsony szinten nincs gond, magasabb szintű karakterek viszont veszthetnek tapasztalati pontokat.

Forrás: [origo]

A szörnyetegek, melyekkel indulás után találkozunk, nem túlságosan erősek, így az alacsonyabb szintű karakterekkel is viszonylag könnyen léphetünk szintet. Később azonban egyre keményebb és keményebb lényekkel futhatunk össze, melyek ellen nem árt, hogyha összefogunk kalandozó társainkkal. Különösen hatékonyan, egymást erősítve tudnak működni a varázslatok, tehát különösen célszerű a komolyabb monsterek ellen néhány fekete mágust felkeresnünk.

A grafikát illetően a játék méltó a sorozathoz, habár, és ez főleg a harcnál jelentkezik, kissé "konzolos" a megjelenése. konkrétan arra gondolunk, hogy kissé túl színesre sikerültek a mágikus effektusok, amit leggyakrabban a PlayStation játékoknál láthatunk. Ettől függetlenül a karakterek maguk igen részletesek, mozgásuk megfelelő alapossággal animált, és a környezet is kiemelkedő a kategórián belül.

Rendszerkövetelmény:

Processzor P3 800
RAM 128 Mbyte RAM
HDD 6 GB
VGA 32 MB VRAM
DirectX verzió Directx 8.1