Felfüggesztett börtön az online-kalózoknak

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt két ausztrál fiatalembert a bíróság. A 19 és 20 éves diákok közel kétezer zeneszámot tettek illegálisan elérhetővé az interneten.

Charles Kok Han Ng és Peter Tran egy 21 éves barátjukkal, Tommy Le-vel közösen egyikük otthoni számítógépén működtették az MP3/WMA Land nevű webhelyet, melyről a látogatók számára több mint 1800 darab zeneszámot tettek ingyenesen - és illegálisan - elérhetővé. Az évi hétmillió látogatót vonzó webhely működtetésével a fiatalok a felperes ausztrál lemezkiadók becslései szerint körülbelül 60 millió ausztrál dolláros (azaz több mint kilencmillió forintos) kárt okoztak a zeneiparnak.

Ng-t és Trant, valamint egy közreműködő ismerősüket az ausztrál rendőrség áprilisban tartóztatta le az otthonaikban végrehajtott házkutatást követően. A két fiatalember elismerte a szerzőijog-sértéseket, s egy ausztrál bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte őket. Ezenfelül az egyik fiatalembernek 5 ezer ausztrál dolláros büntetést kellett fizetnie, két társára pedig 200 órányi közmunkát rótt ki a bíróság. A felperes lemezkiadók jogi képviselői túl enyhének találták az ítéletet, melynek kiszabásakor a bíróság tekintetbe vette fiatal korukat, s azt, hogy az elkövetők nem profitáltak tevékenységükből.

KAPCSOLÓDÓ CIKK