Jövőre lépné át az Intel a 4 GHz-et

Az amerikai chipgyártó óriáscég egy csütörtöki rendezvényen ismertette a jövő évre vonatkozó terveit. Az Intel 2004-ben kívánja átlépni processzoraival a 4 GHz-es órajel-határt.

Paul Otellini, az Intel elnöke csütörtökön a társaság pénzügyi elemzőknek tartott tájékoztatóján elmondta, terveik szerint processzoraik órajele a jövő év folyamán lépheti majd át a 4 Ghz-et. Ezt a sebességhatárt az Intel a Prescott kódnevű, várhatóan a PC-kben jövő év elején megjelenő, asztali számítógépekbe szánt lapkájával érnék el, amely már 90 nanométeres gyártási eljárással készül majd.

A társaság jelenlegi leggyorsabb processzora, egy Pentium 4-es lapka, amely 3,2 GHz-es órajelen üzemel. A Prescott processzorokból az Intel a jövő évben 70 millió darabot kíván értékesíteni, s az izmos processzorból céghez közeli források szerint a jelenleg piacon lévő Celeronokhoz hasonló, némileg lebutított, olcsóbb változat is elérhető lesz. A Prescott mellett a gyártó egy ugyancsak 90 nanométeres gyártási eljárással készülő, noteszgépekbe szánt processzor is bemutat, amely többek között vezeték nélküli kommunikációs modult is tartalmaz majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKK