Közel 600 millióan interneteznek világszerte

Bár a 2001-es adatokhoz képest csökkent a növekedés üteme, tavaly jelentős mértékben nőtt az internetezők száma - derül ki az ENSZ friss felméréséből. A fejlődő országokban gyorsabb a növekedés rátája.

Az ENSZ által készített E-commerce and Development Report számai szerint 2002 végén világszerte 592 millióan használták kisebb-nagyobb rendszerességgel az internetet. A csütörtökön közzétett jelentésből kiderül: a teljes online népességből a fejlődő országokra közel 190 millió jut, míg a fejlett országok több mint 401 millióan férnek a nethez. A növekedés mértékét tekintve a fejlődő országok vezetnek, ahol 40 százalékkal több az internetező az egy évvel korábbi helyzethez képest. Ugyanez a szám a fejlett világban 12 százalék. A tavalyi évben összességét tekintve 20 százalékos emelkedést mutatott a netezők száma, ez 7 százalékkal kevesebb, mint 2001-ben.

A fejlődő országok számainak meredekebb felívelését a kutatás készítői többek közt az alacsonyabb átlagéletkornak és a népesség gyorsabb növekedésének tudják be. Ennek ellenére Észak-Amerika és Európa továbbra is "uralja" az internetet: a website-ok 89 százalékát ezek a területek állítják elő.

KAPCSOLÓDÓ CIKK