OM: Maradnak a sulinetes fényképezőgépek

Költségvetési megfontolások miatt a jövő évtől szűkül a Sulinet Expressz adókedvezményes programban elérhető számítástechnikai eszközök köre - értesült a Világgazdaság. Az oktatási tárca cáfolja, hogy kikerülnének a programból a digitális fényképezőgépek vagy a nyomtatók.

A Világgazdaság információi szerint egy költségvetési bizottsági indítvány alapján 2004-ben kikerülnének az adókedvezmény köréből azok a termékek, melyek nem a "kimondottan számítógépekhez kapcsolódó" kategóriába esnek. Ennek alapján a jövő évtől a Sulinet Expressz kedvezmény nem vonatkozna például a digitális fényképezőgépekre és a nyomtatókra. A termékkör szűkítésének a célja, hogy jövőre 2,35 milliárd forinttal emelkedjék az szja-bevétel a sulinetes adókedvezmény részleges megvonásával - írja a Világgazdaság.

Megkeresésünkre az Oktatási Minisztérium cáfolta az állítást. A tárca illetékesének elmondása szerint a programban elérhető termékek köre folyamatosan változik - a gyártók, beszállítók időről időre frissítik kínálatukat -, ám alaptalan a felvetés, hogy az említett termékcsoportok kikerülnének a Sulinet Expressz katalógusából. A tervek szerint mindössze néhány termék (például gamepad, játékkonzol) hiányozhat a jövő évi kínálatból.

A júliusban indult Sulinet Expressz program segítségével jelentős adókedvezménnyel juthatnak számítástechnikai eszközökhöz pedagógusok, illetve szülők. Lényege, hogy a kedvezményezettek 3 éven keresztül, évente 60 ezer forintig leírhatják személyi jöveledelemadójukból azt az összeget, amelyet a program által támogatott számítástechnikai termékekre költöttek. A vásárlásra, bérletre és lízingre is érvényes kedvezmény teljes számítógépekre, alkatrészekre, kiegészítőkre, digitális fényképezőgépekre, kézi számítógépekre és nyomtatókra vonatkozik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK