Együttműködés a barátságos internetért

Az internethasználattal kapcsolatos félelmek és tévhitek visszaszorítására hozott létre közös fórumot három hazai szakmai szervezet. A Barátságos Internet Fórum (BIF) a szaktárcát is aktív szerepvállalásra biztatja.

A hazai digitális tartalmak fejlesztését, valamint az internethasználattal kapcsolatos félelmek, negatív attitűdök csökkentését és a tiltott vagy veszélyes tartalmak visszaszorítását célzó Barátságos Internet Fórum létrehozásáról írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot a hazai informatikai vállalkozásokat tömörítő Inforum, illetve a tartalomtulajdonosokat és -szolgáltatókat képviselő Magyar Tartalomipari Szövetség (Matisz) és Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) - áll a szervezet közleményében. A BIF célja az Európai Unió "biztonságosabb internet akciótervének" (Safer Internet Action Plan) mielőbbi magyarországi megvalósítása.

A BIF megalakulásáról a szervezetek képviselői tájékoztatták az informatikai tárca illetékeseit, egyben kérve a minisztérium támogatását az uniós programokban való magyar részvétel finanszírozásában, illetve önálló, az uniós akciótervhez kapcsolódó hazai pályázatok kiírásában.

A civil szervezet közleménye szerint több nemzetközi és hazai felmérés tanúsága alapján az internethasználat terjedésének és a versenyképesség szempontjából kulcsfontosságú információs társadalom kialakulásának két fontos akadályozó tényezője a minőségi anyanyelvi tartalmak elkérhetőségének szűkössége, illetve az internettel kapcsolatos - részben jogos, részben alaptalan - félelmek, aggályok és tévhitek széles körű elterjedtsége. Az Európai Unió mind a tartalomkínálat bővítésére (eContent), mind az internet biztonságosabbá tétele (eSafe) érdekében indított programot, elsősorban az ágazat szakmai szervezeteire bízva azok megvalósítását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK