Kína: netes ellenzékieket engedtek szabadon

A kínai hatóságok szabadon bocsátottak három embert, akiket korábban azért tartóztattak le, mert a kommunista pártot bírálták az interneten keresztül.

Egy hongkongi emberjogi szervezet értesülései szerint pénteken három fiatalt bocsátottak szabadon a kínai hatóságok - adta hírül a BBC online kiadása. Egyikük egy 23 éves egyetemista lány, akit tavaly novemberben azért tartóztattak le, mert feltételezések szerint a világhálón keresztül bírálta egy internetes ellenzéki korábbi letartóztatását, valamint  Rozsdamentes Acélegér álnéven egy olyan politikai szatírát is publikált, melyben a kommunista pártot figurázza ki.

A pszichológushallgató lány tavaly novemberi letartóztatását követően a szólásszabadság és a demokrácia jelképévé vált, a szabadon bocsátását követelő online petíciót több ezren írták alá. Noha a kínai kormányzat intenzíven népszerűsíti az internetben rejlő kereskedelmi lehetőséget, a világhálón keresztül elérhető politikai tartalmakat erőteljes kontroll alatt tartja, így csak a megfelelőnek ítélt tartalmakhoz biztosít hozzáférést állampolgárai számára. Egyes becslések szerint a hatóságok az országban 30 ezer embert foglalkoztatnak abból a célból, hogy a helyi internetezők online tevékenységét vizsgálják. Tudósítók szerint az internetes ellenzékiek szabadon bocsátása  Ven Csia-pao kínai miniszterelnök közelgő egyesült államokbeli látogatásához köthető.

KAPCSOLÓDÓ CIKK