Hivatalos tiltakozást nyújtott be a floridai Miamiban Haiti kormánya egy számítógépes játék ellen, rasszizmus miatt. A Vice City-ben különböző nemzetiségű gengszterek csapnak össze egymással.

A Grand Theft Auto - Vice City elnevezésű akciójátékot a New York-i Rockstar Video Games társaság hozta forgalomba. A játékban gengszerbandák küzdenek egymással, és egy adott ponton az olasz-amerikai típusú gengszter azt kiáltja, a rivális csoportra utalva: Intézzük el az haitiakat!. Az egyik oldalon a hagyományos Keresztapa által vezetett alvilági csoport áll, amely minden eszközzel ki akarja szorítani ellenfeleit, a kubai, kolumbiai és főleg a haiti riválisokat. - Gyűlölöm a haitiakat, kitöröljük őket a térképről! - hallatszik a csata egy másik pillanatában. A játékban az győz, akinek sikerül megszereznie az ellenőrzést Vice City fölött, és ezáltal uralkodni a kábítószercsempészek, a tolvajok és a prostituáltak fölött. A kolumbiai, a kubai, az olasz és az amerikai kormány eddig nem tiltakozott.

Egy korábbi vád szerint a játék egy valós gyilkosság alapjául is szolgált. E szerint két amerikai tinédzser még június végén próbálta gyakorlatba átültetni a Grand Theft Auto című számítógépes játékban látottakat. A 16 éves William Buckner és két évvel fiatalabb öccse, Joshua, Newport városa közelében vettek fel lesállást az autópálya mellett egy erdős részen, majd a vizsgálat szerint mintegy negyven töltényt lőttek ki az elhaladó járművekre egy vadászpuskából. A lövések egy sérültet és egy halálos áldozatot követeltek. Egy tennessee-i bíróság augusztus végi ítélete szerint a testvérpár fiatalkorúak javítóintézetébe kényszerül.

MTI-[origo]