Virtuális bróker oktat a tőzsdei tanportálon

Az értéktőzsdei műveletek elsajátítását és kockázatmentes kipróbálását teszi lehetővé egy magyar nyelvű internetes portál. A weboldalon virtuális bróker segíti a felhasználókat az eligazodásban

- Mesterséges intelligencián alapuló tőzsdei oktatási és virtuális kereskedési rendszert fejlesztett ki az AITIA Informatikai Rt. - jelentette be Tatai Gábor, a részvénytársaság elnöke pénteken sajtótájékoztatón. A rendszer weboldala péntektől működik, ahol elérhető az online tananyag, amely a Budapesti Műszaki Egyetem MBA programjának pénzügyi piacok tananyagán alapul. A részvénytársaság elnöke kiemelte, hogy a honlap érdekessége az ismeretátadás módja, a mesterséges intelligencia alkalmazása speciális feladatokra. A tanulást segítő hagyományos tananyag mellett egy animált beszélgető személy, egy virtuális bróker is segíti a felhasználót.  A virtuális bróker a billentyűzettel bevitt magyar nyelvű szöveget értelmezi és válaszol rá, végrehajtja a felhasználói megbízásokat, kiértékeli a teszteredményeket. A segítő  alkalmazkodik a felhasználóhoz és összetett érzelmi modellel is rendelkezik, animált képe háromdimenziós. 

A tananyag mellett a virtuális kereskedés februártól lesz elérhető. Ez a valós tőzsdei adatokat veszi alapul, 15 perces késleltetéssel. A felhasználóknak így lehetőségük lesz az elméletben tanultakat veszély nélkül kipróbálni a tőzsdejáték során. A megoldást fejlesztő AITIA telekommunikációs, beszédfelismerő, mesterséges intelligenciával rendelkező és internetes rendszerek kifejlesztésével foglalkozik.