Idén nyáron két amerikai bank Windowst futtató pénzkiadó automatáit fertőzte meg komputervírus. Biztonsági szakemberek hasonló károkozásra korábban nem volt még példa.

A hálózati biztonsággal foglalkozó SecurityFocus.com beszámolója szerint augusztusban két amerikai bank készpénzkiadó automatái a Nachi és Welchia néven ismert számítógépés féregvírus tevékenysége nyomán működésképtelenné váltak. Az ATM-eken a Microsoft Windows XP operációs rendszerének beágyazott rendszerekbe szánt "Embedded" jelű verziója futott.
 
A nyáron felbukkant Nachi férget írója elvileg úgy programozta le, hogy a Windows NT, 2000 és XP operációs rendszerek egyik lehetséges biztonsági rését kiaknázva jussanak a PC-kre, a féreg aktiválódását követően letölti és befoltozza a hibákat befoltozó szoftverjavításokat. Bár a vírus nem rendelkezett kártékony töltettel, tevékenységével világszerte több helyen problémát okozott: számítógépes hálózatokat terhelt túl, s többek között az amerikai vízumkérelem-felülvizsgálati rendszerét bénította meg.

Számos IT-biztonsági szakember szerint meglehetősen nagy hiba olyan általános célú felhasználásra szánt szoftvert alkalmazni kritikus számítógépes rendszereken, mint amilyen a Windows. A vírus által érintett egyik pénzintézet korábban az IBM OS/2 operációs rendszerét használta bankautomatáin, s később a fiókok igényei miatt álltak át Windowsra. A hasonló problémák elkerülése érdekében azóta a bank tűzfalszoftvert telepített a Microsoft-szoftvert futtató ATM-jeire - számolt be a ZDNet.