A populáris robotfejlesztések terén vezető Sony újabb ember formájú robotmodellt mutatott be. Qrio az első robot, mely képes valódi futásra is - közölte a vállalat.

Az új modell a Sony korábbi SDR sorozatának továbbfejlesztett változata. Az újítások során javítottak a robot mozgáskoordinációs képességein, így elődeinél jóval összetettebb mozgásokra is képes - közölte december 18-án a vállalat. A Sony bemutatója során a Qriók nem csak sétára és akár percenként 14 méter megtételére voltak képesek, de párban egy tradicionális japán táncsor előadására is. A korábbiaktól eltérően a robot képes arra, hogy rövid ideig mindkét lábával elrugaszkodjon a talajtól, a japán fejlesztők szerint ehhez komoly változtatásokat kellett eszközölni a megelőző modellek "ízületein" és processzorán. Az 58 centiméter magas Qrio a külvilágot két digitális kamerán keresztül érzékeli, szoftvere pedig 10 különböző arc felismerésére képes.

A Sony ezt megelőzően márciusban számolt be az SDR humanoidok frissítéséről. A javítások ekkor a humanoid egyensúlyozó-készségét érintették, így az SDR-4X II már képes volt felismerni, ha az elesés veszélye fenyegette és korrigálta mozgását ennek elkerülése érdekében. A fejlesztések a robot beszédkészségeire is vonatkoztak. A 4X II már 20 ezer szavas szótárral rendelkezik, ennek használatát előre programozott beszédhelyzetek segítik.

A vállalat közlése szerint az Aibo robotkutyától eltérően a Qrio modelleket egyelőre nem kívánja kereskedelmi forgalomba hozni.