Egymilliárd dollárra perlik a Microsoftot

A médialejátszójáról ismert RealNetworks újabb trösztellenes keresettel gazdagította a Microsoft ellen folyó pereket. A vállalat szerint a szoftveróriás tisztességtelen eszközökkel nyert piacot a digitális média terén is.

A Microsoft a személyi számítógépes operációs rendszerek terén szerzett monopolhelyzetét felhasználva a médialejátszó szoftverek gyártóinak is jelentős sérelmeket okozott - állítja a RealNetworks keresetében, melyet csütörtökön egy kaliforniai bírósághoz nyújtott be. A cég állítása szerint a redmondi szoftvervállalat monopolhelyzetével befolyásolta - gyakorlatilag kényszerítette - a PC-gyártókat, hogy azok mely médialejátszókat telepítsék a gyári konfigurációkra. Ennek következtében a felhasználók legtöbb esetben a Windows Media Playert kapták, akár igényt tartottak rá, akár nem. - Ez a RealNetworks-nek 1 milliárd dollárnyi kárt okozott az elmúlt években - állítja a Real Player szoftver gyártója.

A Microsoft közleményben reagált a per benyújtásának hírére. A vállalat meglepetését fejezte ki a kereset állításaival kapcsolatban, mondván: a médiaszoftverek piacán valódi és igen éles verseny van. - A PC-gyártók választásuk szerinti szoftverekkel láthatják el a számítógépeket és a végfelhasználó is maga dönthet arról, milyen szoftvert használ - közölte a Microsoft.

KAPCSOLÓDÓ CIKK