A brit szigetországban 16 millió fontos költségvetéssel épül ki az a számítógéphálózat, mely fejlesztői szerint a szuperszámítógépek élvonalába kerül. A rendszer a kontinensek közötti szupergrid része lesz.

A brit Részecskefizikai és Csillagászati Kutatási Tanács (PPARC) bejelentése szerint az új grid 20 ezer 1 gigaherzes számítógéppel megegyező számítási teljesítmény leadására lesz képes 100 százalékos üzembe kerülése idején. Az úgynevezett grid technológiával különböző helyeken, városokban, vagy akár kontinenseken elhelyezkedő számítógépek köthetők hálózatba, óriási számítási erőforrást hozva létre. A britek GridPP névre keresztelt hálózata 19 felsőoktatási intézmény és kutatóintézet számítógépeit köti össze, a méretekre jellemző, hogy a grid liverpooli csomópontjában található erőforrás jelenleg a 86. a világ legerősebb szuperszámítógépeinek toplistáján. A CERN (Európai Részecskefizikai Kutatóintézet) segítségével fejlesztett rendszert korlátozott fokon már az idei év során üzembe helyezték, tíz központot tesztüzemben összekapcsolva. A PPARC 2004 és 2007 között 16 millió fontot, azaz mintegy 6 milliárd forintot költ a GridPP fejlesztésére.

A szigetországi grid része lesz - tesztmódban már most is az - a CERN által létrehozandó hatalmas gridnek, mely 3 kontinens 12 országának számítógépeit köti hálózatba. A rendszer kiépítésének célja a CERN-nél jelenleg készülő, a tervek szerint 2007-ben startoló új részecskegyorsító (Large Hadron Collider, LHC) kiszolgálása. A gridben magyar részről a KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (RMKI) vesz részt, a rendszerbe az RMKI a briteknél valamelyest szerényebb erőforrással, 25 darab, kétprocesszoros személyi számítógéppel kapcsolódik be. Ezen rendszer számítási kapacitását az intézet kizárólag a nemzetközi grid számára dedikálja.