2003 a Google tükrében

55 milliárd megkeresés érkezett a Google rendszerébe 2003-ban. A webes kereső szerint ennek alapján bizton állíthatjuk: Britneynél, Harry Potternél és a Mátrixnál senki és semmi nem volt népszerűbb a tavalyi évben.

Az elmúlt években új típusú éves összefoglalók jelentek meg az interneten. A nagy webes keresőszolgáltatások statisztikáiból igen jól kirajzolódik a hús-vér világ egy-egy adott időszaka, az internetezők által begépelt sokmilliárdnyi keresési kifejezés elemzése, rendszerezése egyértelműen kimutatja, hogy egy-egy esemény, személyiség, témakör az év mely szakában milyen mértékben volt az internethasználók érdeklődésének középpontjában.  Ilyen összesítés a Google Zeitgeist is, melyet hagyományosan az elmúlt évre is elkészített a vállalat.


A legnépszerűbbek

Google top 10, 2003
1. Britney Spears
2. Harry Potter
3. Matrix
4. Shakira
5. David Beckham
6. 50 Cent
7. Iraq
8. The Lord of the Rings
9. Kobe Bryant
10. Tour de France
A Google statisztikái szerint az idei év abszolút győztese Britney Spears lett: legtöbben a legutóbb Madonnával közösen szereplő énekesnőre kerestek rá. Tették ezt nem hiába, hiszen a Google "britneys" találati listája több mint 4 millió weboldalból áll. A tízes toplistára rajta kívül ketten tudták beverekedni magukat a könnyűzenéből: Shakira a negyedik, míg 50 Cent a hatodik helyre került.

A sztárok mellett az év három nagy filmsikere uralja a listát: a Harry Potter - Mátrix - A Gyűrük Ura trió tagjai a második, harmadik, illetve a nyolcadik helyet foglalják el. Hetedik helyre került az Irak szó angol megfelelője, a részletes összesítések szerint az ország nevére egész évben gyakran kerestek rá a Google-használók, a tavaszi katonai akció idején pedig sokáig az elsők között szerepelt.
Google Zeitgeist 2003


Britney és Eminem a képkereső élén

Érdekes, ugyanakkor persze nem túlságosan meglepő kép bontakozik ki a Google képkereső szolgáltatásának statisztikáiból. Az internetezők a férfiak közül leginkább Eminem (1.), David Beckham (2.) és a legtöbbek számára A Gyűrük Urából ismert Orlando Bloom (3.) fizimiskájára voltak kíváncsiak. A nők listáját Britney Spears és J.Lo vezeti, érdekesség, hogy míg a férfiak listájára kettő, ide csupán egy versenyző tudott bekerülni a show-biznisz világán kívülről. Előbbi listán Beckham mellett a kosaras Kobe Bryant is szerepel, a nőknél ez egyedüliként Anna Kurnyikovának sikerült, s a nyolcadik helyre volt elegendő.

Legkeresettebb nők Legkeresettebb férfiak
1. Britney Spears Eminem
2. Jennifer Lopez David Beckham
3. Pamela Anderson Orlando Bloom
4. Christina Aguilera Justin Timberlake
5. Angelina Jolie 50 Cent
6. Shakira Tupac
7. Avril Lavigne Brad Pitt
8. Anna Kournikova Johnny Depp
9. Beyonce Marilin Manson
10. Cameron Diaz Vin Diesel
Forrás: Google Zeitgeist, Google Image Search

A tematikus összesítések mellett más típusú képet rajzol ki az egy-egy eseményhez kötődő keresések vizsgálata. A Matrix Reloaded angol kifejezés gyakorisága a "való világban" tapasztalható Mátrix-őrület intenzitásával együtt hullámzott az első félévben: a grafikonon jól láthatóan a csúcs a májusi Mátrix 2 premierre tolódik. Hasonló eredményt mutat az Irak keresőszó vizsgálata: a márciusi katonai akció napjaiban rendkívüli mértékben megemelkedett ezek száma.


A Matrix Reloaded keresési kifejezés 
gyakorisága, 2003 első félév

A Google tájékoztatása szerint a Zeitgeist a 2003-ban regisztrált több mint 55 milliárd webes keresésre alapul. A vállalat a fenti kategóriák mellett még számos, egyéb tematikájú összesítést készít, weboldalukon így megtekinthetők például az egyes országokra lebontott táblázatok, az év egyes hónapjainak vizsgálata, vagy éppen a Google-felhasználók nyelve. Ezt a keresőszolgáltatás rendszere a keresést indító számítógép beállításaiból hámozza ki, a kép egyébként az angol folyamatos visszaszorulását mutatja a többi nyelvvel szemben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK