Az oslói ügyészség nem fellebbezi meg a DVD Jon néven ismert norvég diák korábbi felmentő ítéleteit. A fiatalember néhány éve a DVD-filmek másolásvédelmét kijátszó programot publikált az interneten.

Jon Johansen még 1999-ben, 15 éves korában készített egy DeCSS nevű szoftvert, amellyel a DVD-filmek gyári másolásvédelmét lehetett kijátszani. A fiatalember elmondása szerint azért készítette a programot, hogy az általa használt, nyílt forráskódú Linux operációs rendszer alatt is meg tudja nézni legálisan vásárolt DVD-it. Ugyanakkor az interneten is elérhetővé tett DeCSS-re alapozva más programozók később olyan szoftvereket is elkészítettek, amelyek a védett optikai lemezek tartalmát lehet lemásolni.

Mint az oslói igazságügyi hatóságok hétfőn közölték, az ügyészség nem fellebbez az azóta már 20 éves fiatalembert felmentő ítélet ellen, és - meglepő módon - lemond arról, hogy a legfelsőbb bíróság elé vigye az ügyet. A DVD Jon ügyében illetékes norvég bíróság első és másodfokon tavaly januárban, majd később december végén egyaránt ártatlannak találta a fiatalt, mivel a bírák törvényesnek találták azt, hogy a DeCSS segítségével az adott DVD-film tulajdonosa saját számítógépére mentse le az optikai lemez tartalmát. Az ügyészség korábban mindegyik esetben 90 nap felfüggesztett szabadságvesztést és súlyos lopás miatt kiszabott pénzbüntetést
követelt.

[MTI-origo]