Felhasználói tapasztalatok nyomán derült fény arra, hogy számos, nem megjelent grafikus alkalmazásba olyan védelmi technológiát építettek be, amely megakadályozza, hogy a szoftverekkel  bankjegyek beszkennelt képeit editálják.

Az elmúlt hét végén grafikusok által látogatott online fórumokon érdekes hibáról számoltak be az ismertebb grafikus képszerkesztő szoftverek felhasználói. Egy grafikusnak ugyanis nemrégiben munkája során egy 20 dolláros bankjegyet kellett volna felhasználnia, ám a beszkennelt papírpénzt tartalmazó fájl megnyitásakor a Photoshop képszerkesztő program hibaüzenetet jelenített meg, s megtagadta az állomány szerkesztését. Mint a későbbi felhasználói visszajelzésekből kiderült, a bankjegyek digitális módosítását nem csak az Adobe cég Photoshop alkalmazásának legújabb, CS nevű verziója teszi lehetetlenné, a pénzhamisítást gátló technológiát számos egyéb alkalmazásba, többek között a Jasc cég Paint Shop Pro programjába, illetve a Ulead cég egyes termékeibe is integrálták azt.

Az Adobe cég közlése szerint a Digimarc nevű cég által kifejlesztett védelmi technológiát az amerikai kormányzat nyomására került beépítésre a szoftverbe. A szoftvercég közlése szerint hasonló technológiákat egyébként már évek óta alkalmaznak például színes fénymásolókban. A technológia jellegéből adódóan nem hozták nyilvánosságra sem a védelmi technológia részleteit, sem pedig azt, hogy mely fotószerkesztő alkalmazásokba került beépítésre. Mindenesetre az Adobe cég képviselője úgy nyilatkozott, a pénzhamisítás-védelmi technológia alkalmazása nem lassítja a Photoshop működését, az egyes képek betöltésekor végbemenő ellenőrzési folyamat egy másodperc törtrésze alatt végbemegy. Ugyanakkor a társaság arra bátorítja a felhasználókat, hogy az esetlegesen felbukkanó hibákat jelezzék a szoftvercégnek.