Talpraesett felhasználók néhány nap alatt megoldást találtak az Adobe Photoshop legújabb változatába épített pénzmásolás-védelem kijátszására, amely lehetetlenné teszi a beszkennelt bankjegyek editálását.

Mint ismeretes, a múlt hét végén érdekes hibajelenségről számoltak be számos népszerű képszerkesztő alkalmazás - többek között az Adobe Photoshop, illetve a Jasc Paint Shop Pro - legújabb verzióinak felhasználói. Az alkalmazásokat használó grafikusok közül néhányan ugyanis munkájuk során egy dollár, illetve euró bankjegy képét kívánták felhasználni, melyet lapolvasón keresztül juttattak a komputerbe. A kép megnyitásakor azonban a képszerkesztő programok hibaüzenetet jelenítettek meg, s megtagadták az állomány szerkesztését.

Az Adobe e hét elején hivatalosan is megerősítette, hogy Photoshop CS nevű alkalmazásába amerikai kormányzati nyomásra építette be a Digimarc cég általá kifejlesztett védelmi technológiát, amely lehetetlenné teszi az ismertebb valuták digitális szerkesztését. A Wired beszámolója szerint a védelmi technológia felfedezését követően több felhasználó is talált módot annak kijátszására: a beszkennelt bankó képét egy másik alkalmazásból - például egy régebbi Photoshopból, a vágólapon  keresztül gond nélkül beillesztette a bankjegyet tartalmazó képet a Photoshop CS alkalmazásba. Más felhasználók ezzel szemben úgy tudták kijátszani a védelmet, hogy a bankjegyet darabokban szkennelték be, majd az egyes részeket digitálisan illesztették helyükre.

Azt, hogy a Photoshop CS-be integrált pénzhamisítás-védelem nem tökéletes, maga az Adobe is elismerte. A társaság szóvivője ugyanakkor kiemelte, a technológia nagyban megnehezíti, kényelmetlenné teszi az esetleg azt használó pénzhamisítók dolgát.