Rise of Nations: Uralkodók és hazafiak

A három nagy, több történeti kort magában foglaló stratégiai játék - Empire Earth, Rise of Nations, Empires - között folyó versengésben a RON tehet szert lépéselőnyre, melyet készülő addonjának, a Thrones and Patriotsnak köszönhet.

A kérdést, hogy a három közül melyik a legjobb játék, persze ez a kiegészítő sem fogja megoldani, hisz mindháromnak megvannak, és meg is maradnak a maga előnyei, illetve hátrányai. A Thrones and Patriots addon összesen hat új nemzettel bővíti az amúgy sem szegényes kínálatot, és e hat nép a világ szinte minden szegletébe elkalauzol bennünket. Európát Hollandia, Ázsiát a perszák és az indiaiak, míg Észak-Amerikát nyílván nem okozva meglepetést az amerikaiak, valamint a Lakota és Írókéz törzsek képviselik.

Mindegyik népnek meg vannak a maguk előnyei. A perzsáknak például a többi nációval ellentétben nem egy, hanem két fővárosuk lehet, ami azt jelenti, hogy az egyik székhely elvesztésével tovább folytathatják a küzdelmet. Még érdekesebb a lakoták előnye: nincsenek országhatárok közé szorítva, vagyis bárhol nekikezdhetnek az építkezésnek, persze amíg az ellenfeleik ezt hagyják, úgyhogy ezt a korai periódusokban lehet jól kihasználni.

A hat nemzet húsznál is több új egységgel színesíti a játékot, illetve a meglévő egységek közül is megváltozik némelyek kinézete. Az újak közül bizonyára sokak kedvencévé válik a perzsák harci elefántja, melyek közül mindjárt kettővel is bővül az arzenál; az egyikkel ostromolhatjuk az ellenség épületeit, míg a másikkal a katonáinak léphetünk a sarkára. Szintén a Perzsa Birodalmat erősítik a Halhatatlanok, kik korukat megelőző páncélzattal veszik fel a küzdelmet. A hollandok, Európa képviselői gazdasága mindig is a jól megszervezett kereskedelmen alapult, így nem meglepő, hogy az ő különleges egységük egy olyan karaván, mely ugyan korlátozott mértékben, de azért képes megvédeni magát a rablóktól.

Új történelmi korok nem kerültek fel a palettára, ezzel szemben viszont négy, más és más célt felállító új kampány nyújthatja el a játékidőt. A küldetéssorozatok mellett szélesebbé vált az egyjátékos scenariók kínálata is, a gerilla hadviselés megjelenésével. Nem feledkeztek meg a fejlesztők az új csodák játékba pakolásáról sem, melyek pontos száma még nem ismert, de azt már tudjuk, hogy Szemirámisz Függőkertjeit, valamint a Tiltott Várost felhúzhatjuk ellenségeink elrettentésére.

Szintén homály fedi egyelőre az új többjátékos módokat, de bizonyosan megjelennek új opciók a multiplayer lehetőség kedvelőinek is. A kiegészítő megjelenése tavasz környékén várható, és annak ellenére, hogy nyílván nem fogja átcsábítani az Empire Earth, valamint az Empires: Dawn of the Modern World rajongóit, mindenképpen tovább bővítheti a Rise of Nations rajongóinak táborát.


 

KAPCSOLÓDÓ CIKK