Leteszteltük a Panasonic két új minikütyüjét. Az SD-kártyával működő D-Snap eszközök kép-, hang- és videorögzitésre egyaránt alkalmasak, s könnyedén zsebre is lehet vágni őket.

Forrás: [origo]A Panasonic tavaly nyáron mutatta be D-Snap elnevezésű termékcsaládját, amely álló- éz mozgókép, valamint hang rögzítésére alkalmas, SD-memóriakártyát használó kompakt eszközöket foglal magába. A termékcsoport egyik első tagját, az SV-AV20-as jelű eszközt korábban már bemutattuk a DigiFotó oldalain, ezúttal pedig a két legújabb tagot, az SV-AV100-as, 10-szeres optikai zoommal ellátott digitális kamkordert, illetve a leginkább egy diktafonra hasonlító, extravékony SV-AS10-es jelű eszközt mutatjuk be, amely  fotó- és videorögzítési funkciókat is kínál.

A gyártó közlése szerint az AV100-as nyáron még a világ legkisebb videokamerája volt. A kompakt (9 x 3,3 x 6,5 cm-es) eszköz 1/6 collos CCD szenzorral rögzíti a képeket. A felvételek MPEG2, illetve MPEG4 formátumban rögzíthetők. Az állóképek JPEG formátumban kerülnek mentésre, felbontásuk legfeljebb 640x480 pixel lehet.

A legjobb minőséget biztosító MPEG2 videók felbontása 704 x 480 pixel, ezek  tömörítése pedig két fokozatban állítható: Fine (6 Mbps) és Normal (3 Mbps). A gyengébb minőségű felvételt lehetővé tevő MPEG4 formátum esetén négyféle beállítás lehetséges: Super Fine (320 x 240 pixel, 1 Mbps), Fine (320 x 240 pixel, 420 kbps), Normal (176 x 144 pixel, 300 kbps), Economy (176 x 144 pixel, 100 kbps).

Memóriazabáló filmfelvétel

Forrás: [origo]A legjobb minőségű felvételből az eszközhöz mellékelt 512 MB-os SD-memóriakártyára csupán 10 percnyi fér, míg a leggyengébből akár 10 órányi is. Érdemes megjegyezni ugyanakkor, hogy a legrosszabb minőségű felvétel gyakorlatilag használhatatlan, az így készített, meglehetősen kockás, agyontömörített felvételekből alig lehet kivenni valamit. Az alkalmazott memóriakártya sebessége egyébként rendkívül fontos, azonban a mellékelt SD-kártya jelentősen növeli a készülék árát, hiszen egy jó minőségű és gyors Secure Digital kártya arányaiban is jóval drágább, mint bármely, hagyományos videokamerákban használt média. Az energiaellátást egy tölthető lítium-ion akkumulátor biztosítja, amely igencsak melegszik, negyedórás használat után már kissé zavaró mértékben felmelegszik az ember kezében a kamera. Ráadásul az akkumulátor nem is bírja túl sokáig, így legalább egy tartalék akku beszerzése is szükséges a gyakori használathoz.

Az AV100 objektívjére nem lehet panasz, a kis lencse tízszeres optikai zoomra képes (f2,3-23mm), és a fényerőre is jó (F1,8-2,3). Ráadásul a Panasonic képstabilizátort is épített a gépbe, ami kifejezetten hasznos, hiszen a nagyon könnyű kamera sokkal könnyebben bemozdul, mint nagyobb társai - még a stabilizátor alkalmazása ellenére is nehéz eleinte nem bemozdult fotókat készíteni vele.

Az új D-Snap felépítése alapvetően jó, a gép kézbe simul, a legfontosabb kezelőszervek is jó helyre kerültek, könnyen elérhetőek, jól használhatóak. Ugyanakkor a kihajtható LCD alá helyezett gombok eléggé nehézkesen használhatók, akárhová is fordítjuk a kijelzőt, az mindig zavarja a billentyűk elérését. A 2,5 collos LCD egyébként jó minőségű, és jól is használható, szinte bármilyen pozícióba el lehet fordítani. Az integrált sztereó mikrofon sajnos eléggé érzékeny a szélre, így a szabadtéri felvételek gyakran zajosak. Sajnos egy vakut/lámpát már nem sikerült a készülékbe préselni.

Fotófunkciók

Forrás: [origo]A kezelésre nem lehet panasz, számos beállítás áll a felhasználó rendelkezésére. Ötféle tematikus felvételi program használható (például portré, sport, éjszakai), valamint rekesz előválasztás is lehetséges. Az autófókusz mellett manuális élességállítás is lehetséges, továbbá állítható a CCD érzékenysége és a fehéregyensúly is. A felvételek megtekintését nagyban megkönnyíti, hogy a kijelzőn a fájlokról egy-egy nézőkép jelenik meg, így könnyű kiválasztani a megfelelő állományt. A fájlok megtekinthetők típus szerint külön-külön is, vagy egyben az összes is.

A felvételek minősége a legjobb MPEG2 tömörítésnél kifejezetten jó, mind a külső, mind a belső képek színe élethű, megfelelő telítettségű, a bőrszínek is valóságosak. A képek kontrasztosak, élesek, még a gyorsan mozgó témák sem mosódnak el. Ugyan a kamerán nem találunk fényforrást, mégis alacsony fényviszonyoknál is elfogadható felvételek készülnek, melyeken a képzaj sem túl zavaró. A hangrögzítés sem okoz csalódást, eltekintve a már említett "szélzajtól", a hangok tiszták, zajmentesek. Az elkészült felvételek PC-re egyszerűen áttölthetők az USB-s dokkoló segítségével, bár a mellékelt szoftver még fejlesztésre szorul. A fájlok jól használhatók, minden elterjedt videoszerkesztő szoftver képes olvasni, importálni őket. 

Összegzés

Gyengéi ellenére az SV-AV100  egy ígéretes kis készülék, főként, ha borsos, 300 ezer forint körüli árát nem vesszük figyelembe. Leginkább azoknak ajánlható, akik szeretnek a legújabb eszközökkel mutatkozni és megengedhetnek maguknak ekkora összegért egy ilyen tudású videokamerát.