A számítógépes kémkedés immáron nem csak hackerek kiváltsága: megfelelő alkalmazások segítségével akár a főnökök is nyomon követhetik, alkalmazottaik éppen mit tesznek komputereikkel. Cikkünkben a kémprogramokat, illetve az ezek felfedezéséhez szükséges tudnivalókat mutatjuk be.

Ha eddig a számítógépes kémkedésről csak a hackerek és a trójai vírusok jutottak eszünkbe, legfőbb ideje, hogy változtassunk gondolkodásunkon! Az új és hatékony felügyeleti programok segítségével ugyanis munkaadónk mindig pontosan követheti, hogy éppen mit teszünk a számítógépünkkel. Cikkünk segít leleplezni a gépünkre telepített digitális kémeket, amelyeket, ha valaki elég bátor, rögvest akár el is távolíthat.

Ha főnökünk négyszemközti beszélgetésre rendel be minket, lehet, hogy már késő, már mindent tud rólunk. Hogy mi mindent? Tudja, hogy mikor kezdünk el dolgozni, milyen gyakran küldünk privát e-maileket barátainknak, mikor szörfölgetünk csak úgy szórakozásból az interneten, s hogy milyen oldalakat látogatunk meg rendszeresen. A kémszoftverek minden PC-vel dolgozó munkatársat megfigyelhetővé tesznek, s a program - csak úgy mellékesen - a ténylegesen munkával töltött időt is automatikusan kiszámítja. Persze ezekben az eszközökben nincs semmi újdonság. Az úgynevezett Remote Desktop szoftverek segítségével a rendszergazdák már évek óta képesek távolról irányítani bármely, a hálózatukra kötött számítógépet, s ezzel együtt természetesen meg is figyelhetik az azon folyó munkát.

Az adminisztrátornak korábban a Novell (Remote Management) vagy a Symantec (PC Anywhere) programjához kellett fordulnia, a Windows XP viszont már alapból támogatja a "távirányítást". De míg a Remote Desktop korábban elsősorban az eredeti rendeltetésének megfelelő célra szolgált, nevezetesen a hálózat technikai felügyeletére, addig mára alaposan megváltozott a helyzet: a felhasználó megfigyelése a cél.

Vegyük például a Boss Everyware-t! Semmilyen ikon nem utal a tálcán arra, hogy megfigyelnek bennünket. A ctrl+alt+del billentyűkombinációval elérhető feladatkezelő (Task Manager) sem mutat semmiféle gyanús aktivitást. A Boss Everyware nem az egyetlen kémszoftver, amelyik már a nevében is jelzi funkcióját. A digitális besúgók sora tekintélyes: például a "007-Starr", a WinWhatWhere, vagy az egyszerű és szerényen sokatmondó nevű SpyAgent. A legőszintébben azonban kétségtelenül a ProtectCom adott nevet termékének: Orvell. A névadó természetesen George Orwell, aki 1984 című regényében az állampolgárait mindig és mindenhol megfigyelő totalitárius államról írt.

James Bond-feeling: már 50 eurótól

A szimatolás kifizetődik, a munkaadónknak is, a szoftveríróknak azonban feltétlenül: a megfigyelés ára 50 és 70 euró között változik. A fő funkciójuk mellett változatos képességekkel ruházták fel ezeket a programokat: rögzíthetnek minden billentyűleütést, rendszeres időközönként képernyőképeket mentenek, vagy az alkalmazott programok és látogatott weblapok listáját tárolják. A munkahelyi spion vagy egy ártalmatlannak tűnő - főnök által küldött - exe fájl segítségével, vagy a rendszergazda hathatós közreműködésével kerül fel a gépünkre A megfigyelő programot azután a főnök a későbbiekben szabadon konfigurálhatja: milyen gyakran készítsen screenshotokat, milyen kulcsszavakra figyeljen, mely alkalmazások futtatását figyelje.

Lebuktatott alkalmazottak

Forrás: [origo]A Boss Everyware marketingesei jól tudják, hogy a munkavállalónak többnyire mindig van takargatnivalója. Milyen weblapokat látogat, s mennyi ideig? Mekkora időt fordít privát levelezésre? A kémprogram - az ígéret szerint - természetesen megfelel ezekre a kérdésekre. S amire a programozók különösen büszkék: a felhasználó sem a program installálását, sem magát a megfigyelést nem veszi észre.
Hogy képben legyünk, érdemes kicsit körülnézni a kémszoftverek hirdetései között. Látogassuk meg például a Spector 4.0 honlapját! Az ezen sorakozó példákban a gonoszt épp az utolsó pillanatban sikerült megállítani, természetesen a Spector segítségével. Az oldalon valaki azt is ecseteli, hogy a Spectornak köszönhetően jött rá, hogy a felesége megcsalja. A történet happy enddel zárul, hisz sikerült megmentenie a házasságát. A következő ügyfélnek pont az ellenkezőjében segített a program: már három nap alatt elegendő bizonyítékot gyűjtött össze a váláshoz. Egy másik vásárló annak örvend, hogy a szimatolószoftver segítségével az alkalmazottak 10 százalékát kirúghatta.

Szerencsére a példák (még) nem Magyarországról valók. Felszarvazott férjek vagy feleségek alighanem nálunk is akadnak bőséggel, de gyanakvó munkaadók, akik Spectorral vagy 007-Starral akarnak kémkedni, egyelőre még jóval ritkábban. Az American Management Association egyik tanulmánya szerint azonban az USA-ban a vállalatok mintegy 80 százaléka már megfigyeli a dolgozóit. A felmérés során 2100 vállalatot kérdeztek meg. Ilyenfajta megdöbbentő számadatokról Magyarországon egyelőre még csak álmodozhatnak a kémszoftverek forgalmazói.