Bill Gates a spamkorszak végét ígéri

Bill Gates, a Microsoft alapítója szerint az internetes levélszemét problémája két éven belül megoldódik. A szoftveróriás elnöke elmondta, cége egy hatásos spamvédelmi megoldás kifejlesztésén munkálkodik.

Gates pénteken a davosi világgazdasági fórumon,  gazdasági szakemberek és politikusok előtt beszélt arról, hogy véleménye szerint megfelelő technológiák kidolgozása révén akár már két éven belül teljesen száműzni lehet a jelenleg világszerte egyre nagyobb problémát okozó kéretlen reklámleveleket, másnéven spameket - számolt be a The New York Times.

A Microsoft elnöke szerint a cég fejlesztői már dolgoznak egy olyan levelezési technológián, amely biztosítaná az elektronikus levelek küldőjének azonosítását. Bill Gates néhány lehetséges megoldást is felsorolt, mellyel a jövőben távol lehet tartani a levélszemetet a felhasználók postafiókjaitól: az egyik ilyen, ha az idegen - a felhasználó címlistájában nem szereplő - címekről érkező levelek esetén a címzett számítógép valamilyen emberi beavatkozást igénylő megerősítő-üzenetet igényelne a sikeres kézbesítéshez, avagy egy számítási feladatot végeztetne el a küldő számítógéppel. Mindez egynéhány levél küldése esetén nem ró túl nagy terhet a küldőre, az egyszerre több százezer vagy több millió címet kéretlen levelekkel bombázó spammerek dolgát viszont jelentősen megnehezítené - véli Gates.

Hosszú távon a Microsoft-vezér szerint egy radikálisabb rendszer bevezetése orvosolhatná leginkább az internetes levélszemét problémáját. Ennek lényege, hogy abban az esetben, ha a címzett a beérkező levelet spamként kategorizálja, a küldőnek bizonyos összegű "kézbesítési díjat" kellene fizetnie, ami gazdaságtalanná tenné nagy számú üzenet kiküldését. Ugyanakkor a hagyományos levelek elküldése természetesen továbbra is díjmentes maradna, hiszen az ismerősöktől érkező üzeneteket senki sem minősítené spamnek.

Bill Gates az eseményen kiemelte, a Microsoft megvizsgál minden olyan lehetséges technológiát, amelyekkel a világ e-mail-forgalmának immáron 40-50 százalékát kitevő kéretlen reklámlevelek visszaszoríthatók, így a spam-probléma hamarosan már a múlté lesz.Gates a rendezvényen elismerte cége lemaradását az internetes keresők piacán - amelyet jelenleg a Google vezet -, ám hangsúlyozta, terveik szerint már a jövő évben megjelennek egy következő generációs keresési technológiával, amely reményeik szerint kenterben veri majd a Google.com-ot is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK