Kipróbáltuk a tavaly év végén megjelent Coolpix 3700-ast, amely a Nikon egyik legújabb, 3,2 megapixeles érzékelővel szerelt, elegáns megjelenésű, kisméretű digitális fényképezője.

A tavalyi év vége felé megjelent Coolpix 3700 piacra dobásával a Nikon az igazán kisméretű, kompakt digitális fényképezőgépek között is megjelent. Az elegáns kis kamera néhány napig nálunk vendégeskedett. Ugyan a Coolpix 3700-as már Magyarországon is forgalomban van, a nálunk járt tesztpéldány erősen béta verziójú volt, félig japán, félig angol nyelvű szoftverrel, továbbá néhány fizikai hibával.

Forrás: [origo]A Nikon a vezető fényképezőgép-gyártók közül igen hamar megjelent első digitális kameráival. Az igen sikeres Coolpix 9-es sorozat sok tekintetben úttörő volt. Az élesedő versenyben azonban már nem elég egy-egy magas szintű terméket piacra dobni a sikerhez. Ezt bár kissé lassan, de a Nikon is felismerte és egyre szélesíti kínálatát, így ma már találhatunk abban profi kamerát, hobbigépet, csúcsszintű kompaktot is. A Coolpix 3700 egy másik igen jelentős kategóriában indul, az elegáns, kisméretű kompaktokéban. A méretcsökkentés érdekében a Nikon ebben a modellben elhagyta az eddig kizárólag használt CompactFlash memóriát. és helyette SD-kártyát alkalmazott.

Funkciók, jellemzők

A kamera a ma már alapszintűnek mondható felbontással bír, hiszen a képeket rögzítő CCD lapka 3.2 megapixeles, így a JPEG (Exif 2.2) formátumú felvételek maximális mérete 2048 x 1536 pixel. A lapka érzékenysége sajnos közvetlenül nem állítható, az automatika a fényviszonyoktól függően ISO 50-200 közti értéket állít be. Az objektív átfogása a kompaktoknál megszokott 35-105 mm (kisfilmes rendszerre átszámítva), induló fényereje F2,8-4,9. A lencse közelpontja makró módban 4 cm. Az átnézeti optikai kereső mellett természetesen a 1,5 collos TFT LCD kijelző is alkalmazható a képkivágás beállítására. A kijelző kifejezetten jó minőségű és gyors, lefedettsége közel 100%. A kamerán található autófókusz segédfény is, ami nem volt gyakori a gyár korábbi digitális kameráin. Sajnos az élesség kézzel nem állítható, de  az aktív autófókusz mezők legalább közvetlenül is kiválaszthatók.

A beépített vaku 0,4-3 méterig hatásos, bár ez függ az objektív állásától is. A vakut használhatjuk automata, derítő, vörösszem-hatás csökkentő, illetve második redőnyhöz szinkronizált üzemmódokban. A felvételek készítésekor jobbára a gépre kell hagyatkoznunk, ugyan létezik Manual felvétel mód, de ez csak annyiba tér el az automata üzemmódtól, hogy minden beállítás elérhető a menüben. Valójában az expozíciós beállítások közvetlenül nem módosíthatók, de legalább expozíció korrekció alkalmazható (-2 fényértéktől - 2 fényértékig 1/3-os lépésekben). Természetesen tematikus programokat is találunk: portré, buli/beltéri, éjszakai portré, tájkép, naplemente, makró stb. Az állóképek rögzítése mellett persze videók és hangfelvételek is készíthetők.

Forrás: [origo]Érdekes módon a 3700-as számos időzített önkioldási móddal rendelkezik. Lehetséges önkioldás 3, illetve 10 másodperccel az elsütő gomb lenyomása után. Sőt a kamera hangra is képes exponálni, ilyenkor a gomb megnyomása utáni bármilyen hanghatásra megtörténik az exponálás. Sőt akár időzített sorozatfelvétel is készíthető a kamerával, melynek során a beállított ütemben: 0,5, 1, 5, 10, 30, 60 perc elteltével készül egy-egy felvétel. Természetesen ennek kihasználásához célszerű  hálózati adapter beszerzése.

A kis méret miatt természetesen ebben a gépben nem ceruzaelemek (akkumulátorok) biztosítják az energiát. A Nikon újonnan kifejlesztett EN-EL5 jelzésű lítium-ion akkumulátorát kell használnunk, mely a gyári adatok szerint mintegy 200 felvételhez elegendő töltést biztosít egy feltöltéssel. A felvételek számítógépre másolása USB porton keresztül történhet, a képek pedig közvetlenül nyomtathatók a PictBridge szabványt támogató printereken.