Játékoldalak az Interneten

A világháló böngészése korábban ismeretlen, széleskörű szórakoztatást kínál a felhasználóknak. Időnként azonban még a gyakorlatilag végtelen információhalmazban való turkálásba is beleunhatunk, ezen esetekben pedig sokszor könnyedebb szórakozásra vágyunk.

Az interneten természetesen rengeteg oldal kínálja önmagát, számtalan weboldal nyújt lehetőséget különböző játékok használatára, ezúttal az online játékokat kínáló hazai webhelyeket mutatjuk be. Mindehhez csupán egy böngésző, s általában valamilyen kiegészítőprogram (például Flash Player, vagy Java) szükségeltetik.

Forrás: [origo]Tapasztalataink szerint a hazai tartalomkínálat is kellőképpen széles a játékok tekintetében: számtalan magyar website kínál lehetőséget az online szórakozásra a felhasználóknak, igaz nagy játékos-tömegeket kiszolgáló, bár a nyugatabbra népszerű fejlett, háromdimenziós grafikus világok bejárását kínáló internetes játékszolgáltatásokhoz hasonlóak még itthon nem működnek Magyarországon.

A játékok kivitelezése és fajtája különbözhet, de a céljuk gyakorlatilag mindig ugyanaz: pár percre elfeledtetni a hétköznapi problémákat, szórakoztatni az unatkozó felhasználót. A játékoldalak nagy előnye, hogy - az Internet-használat díján kívül - teljesen ingyenesen rabolják az időnket.

Ezen a héten a hazai, online játékokat kínáló webhelyeket tekintjük át:

Forrás: [origo]Jatek.hu - www. jatek.hu
Az [origo] Játszóterét kiszolgáló weboldal, ahol naponta mintegy 25 000 játékos fordul meg. A hagyományos táblás játékok mellett többféle szójáték is elérhető kínálatban. Az újabb játékok egy része a kártyajátékok rajongóknak igyekszik helyet teremteni egy kis online snapszerre, avagy ultira, de találhatunk itt biliárdot, darts-ot, és kockapókert is. Nem mellékes, hogy a site-on csak többszemélyes játékok érhetők el, melyek használata közben akár cseveghetünk is a többiekkel. Az oldal látogatói nagyobbrészt visszajáró játékosok, akik láthatóan szívesen látják a nevüket egy-egy játék toplistájának az élén. Az egyszerű Amőba, Pente, Reverzi, Malom mellett nagyon sikeres a Ki nevet a végén? is. Az oldal ad helyet az ismert "Játék a betűkkel" online változatának is, mely Egri János műsorának a internetes megvalósítása.

Forrás: [origo]Habostorta - www.hab.hu
Kifejezetten az internetes kikapcsolódásra koncentráló weblap. Találunk rajta ismerkedési oldalt, csetet és könnyű híreket ugyanúgy, mint egyszerű játékokat a Tortadobálástól az Akasztófáig. A Flash-ben íródott különféle apró játékok mellett a kvízkirály - online kérdezz-felelek - is vonzza a kikapcsolódásra vágyókat. A látogatók általában itt taláhatják meg azokat az apró játékokat amelyet akár ebédszünetben is meglátogathatnak.

Forrás: [origo]Gamerteam.hu
Szép kivitelezésű, hagyományos játékok gyűjtőhelye. Az amőba-típusú pár perces táblás játékok mellett komoly sakk-bajnokságok is zajlanak az oldalon. Aktuálisan éppen egy fél millió összdíjazású nyílt sakkverseny folyik internetes keretek között. Népszerűek még itt a kártyajátékok és a szójátékok is. Az oldal rendszeresen foglakozik táblajátékos hírekkel,  készítői és támogatói között több szakértőt is találunk. A pontszerzés rendszerére is nagyon odafigyelnek, így Magyarországon először itt alkalmazzák az úgynevezett élőpontrendszert, amely jól tükrözi a játékosok tudását és egymással szemben elért eredményeit.

Forrás: [origo]Bonusz.hu
Akció-, táblás-, agytorna-, sport- és kaszinójátékok egy helyre összegyűjtve. A játékok ugyan nem hazai fejlesztésűek, mégis lenyűgöző számban és javarészt jó minőségben adnak lehetőséget arra, hogy szabadidőnket ezen az oldalon üssük el. Az szerkesztői ajánlat mellett az oldal mindennap véletlenszerű ajánlatokkal is igyekszik felhívni a felhasználók figyelmét játékaira.
Persze itt is találunk chatet és fórumot is ahol a játékosok megoszthatják tapasztalataikat egymással szemben.

Forrás: [origo]Jojatek.hu
Kizárólag játékok és chat érhető el ezen a site-on. Az oldal nem állít magáról valótlant, tényleg jó játékok találhatók rajta, és elég sokan is használják ezeket. Érdekes, hogy a szójátékok mellett itt nagy sikert aratnak az olyan saját fejlesztésű egyéni ötletek is, mint például a Cserebere és a Zuhatag nevű játékok.

Kisebb forgalmú, kevésbé ismert játékokat találhatunk még az alábbi címeken is:
Reset.hu 
Játékklub

További - magyar és külföldi - játékoldalak között csemegézhetünk az alábbi oldalakon:
jatek.lap.hu, onlinejatek.lap.hu, ingyenjatek.lap.hu/