Juiced - arcade és autós szimuláció

A legtöbb autós fantáziáját megmozgatja, hogy mi lenne, ha nem araszolva kellene döcögni a Nyugati felé, hanem egy sportautóban elterpeszkedve utazhatnánk a városban - ahogyan azt elénk tárják az olyan játékok, mint a Juice Games Juicedje.

Az első igazán valószerű autóverseny, az autós játékok következő generációja, a szimuláció és az arcade tökéletes ötvözete - ilyen, és ehhez hasonlóan hangzatos jelzőket aggatnak a Juice Games és a kiadó Acclaim szószólói a Juicedre. Ezekkel a felmagasztalásokkal persze már jó néhány alkalommal találkozhattunk, és valljuk meg, egyik játékcsoda sem váltotta meg a világot. Az aligha kétséges, hogy a Juiced után sem fogják még a stratégák is a szemetesbe dobni a Heroes 4-est, de abban lehet valami, hogy a Juice programja kategóriáján belül a legjobbak közé fog besorolni.

Nézzük először is a tényeket. Egy olyan autóversennyel állunk szemben, mely nem a kiépített pályák versenygépeit kínálja fel a versenyzőknek, hanem az országutakon is feltűnő sportparipákat. Ezekből nincs hiány, hiszen a fejlesztők nem kevesebb, mint ötven járgányt csomagoltak a játékba. Ilyenkor kezdenek panaszkodni a versenyjátékos megszállottak, hogy jó, de mi még nem hallottunk Mega Turbóról, vagy Super Racerről, de pánikra semmi ok, hisz a versenyeken valós márkák képviselőinek volánja mögé pattanhatunk be. Lesz itt Subaru, Toyota, Nissan, Pontiac, Dodge, Mitsubishi, Peugeot és még Chevy is, az amerikai vonulat kedvelőinek.

Mi tolhatja el az autós programot a konzolos arcade jelleg felől a szimuláció irányába? Egyfelől a változatos versenyzési lehetőségek, másfelől pedig a cserélhető alkatrészek. Igen, a Street Rodon nevelkedett játékosok felkaphatják a fejüket, hisz a Juicedben is cserélgethetjük a gumit, a motor elemeit, a váltót, és még a karosszériát is ízlésünk szerint pofozgathatjuk. A licencekre itt is figyeltek a fejlesztők, így az alkatrészek is valós gyártók - AEM, Ferodo, Bridgestone, A'PEXi, Konig, Alpine, HKS - műhelyéből kerülnek ki.

Az már tényleg csak hab a tortára, hogy a Juicednek még sztorivonala is van! Na nem kell valamiféle sztrádás Gyűrűk urára gondolni, viszont ahogy a minket megszemélyesítő sofőr egyre jobban és jobban szerepel a versenyeken, egyre ügyesebb sofőrré válik, amit ténylegesen érezhetünk a volán mögött ülve. A sikeres versenyekért nemcsak tapasztalat, hanem pénz is jár, amire szükségünk is lesz, hiszen a fentebb említett alkatrészek bizony nem ingyen várnak ránk a garázsban.

Nem csusszanhatunk át egy autós program esetében a fizikai motor produkciója, illetve a sérülések modellezése felett sem. Ha lehet hinni a fejlesztőknek, az autók úton való viselkedése megfelel valós társaik produkciójának, de nem állunk majd fel amiatt a gép elől, hogy képtelenség irányítani a járműveket. Ha nekiütődünk egy tárgynak a pálya szélén, vagy esetleg ütközünk egy másik autóval, nemcsak a kasztni horpad be, vagy törik össze, hanem a menetteljesítmények is láthatóan leromlanak.

A program várhatóan csak az év harmadik negyedében kerül az üzletekbe, úgyhogy a fejlesztőknek van még idejük, hogy beváltsák a hangzatos ígéreteket. Az kétségtelen, hogy ha a Juiced megfelelő színvonalon tudja prezentálni az autók, alkatrészek és lehetőségek kavalkádját, tényleg az autós kategória zászlóshajójává válhat.

Rendszerkövetelmény:

Processzor P3 600
RAM 128 Mbyte RAM
VGA 32 MB VRAM
DirectX verzió Directx 9


KAPCSOLÓDÓ CIKK