A német T-Mobile mobilszolgáltató szerint nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű harmadik generációs mobil telefonkészülék az UMTS rendszer
bevezetéséhez Németországban.

A technológiai előfeltételek megvannak ugyan, tehát maga az UMTS hálózat üzemkész, megoldott a GSM és az UMTS hálózatok közötti vonalkapcsolás, valamint a díjak számlázása is, és a szolgáltató előfizetéseihez árusított SIM-kártyák is fel lettek készítve a feladatra. "Mindössze" maguk a készülékek hiányoznak. 

A T-Mobile UMTS hálózata jelenleg Németország kétszáz településén érhető el és gyors ütemben folyik további kiépítése. A licencet a társaság 2001 augusztusában vásárolta meg 8,5 milliárd euróért. Jelenleg még elég nagy értékesítési gondot jelent a szolgáltatás ára, mivel egy megabájt adat forgalmazása GPRS vagy UMTS
rendszeren akár kilenc euróba is kerülhet, szemben a - helyhez kötött - szélessávú internet-elérésekkel, ahol ugyanez csupán 0,3 eurócentbe kerül.

A T-Mobile vezetője, René Obermann sokakkal ellentétben nem lát piaci konfliktus-helyzetet az UMTS-rendszer és a vezeték nélküli helyi hálózati megoldások között. A helyi hálózati csatlakozási pontokat az UMTS rendszerrel ellentétben bárki licencdíj vásárlása nélkül üzemeltetheti - igaz ezek csak néhányszáz méteres körzetükben biztosítanak hozzáférést a világhálóhoz.