A Nikon hivatalosan is bemutatta olcsó digitális, cserélhető objektívvel szerelt, tükörreflexes kameráját. A D70-est a gyártó a hasonló tulajdonságokkal bíró, rendkívül sikeres Canon EOS 300D ellenfelének szán.


A D70 6,1 millió pixeles CCD lapkája 23,7 x 15,6 milliméter nagyságú, így a kisfilmes objektívek gyújtótávja másfélszeresére változik ezen a vázon. A felvételek maximális felbontása 3000 x 2000 pixel. A képek NEF (12 bites veszteségmentes tömörítésű RAW), JPEG (Exif 2.21) formátumban menthetők a CompactFlash memóriakártyára. A kamerával a Nikon F bajonettes objektívjei használhatók. A DX, a G, illetve a D AF jelzésű Nikkor optikák tökéletesen működnek, ám a többi lencsével egyes funkciók nem használhatók.

Forrás: [origo]Az élesség természetesen kézzel is állítható, de igen fejlett autófókusz rendszer is a felhasználók rendelkezésére áll. Az autófókusz 5 érzékelővel rendelkezik, melyek közül kézzel is kiválasztható az aktív, de ezt akár az automatika is megteszi. Az autófókusz működését a Nikon kamerákon szokásos fehér segédfény segíti. A klasszikus kreatív (Program, Rekesz-előválasztás, Idő-előválasztás, Manuál) mellett tematikus felvételi programok is találhatók (Portré, Tájkép, Makró stb.) A D70-be a 3D color matrix elnevezésű fénymérést építették, mely az expozíciós adatok meghatározásakor a téma távolságát és színét is figyelembe veszi. Természetesen a fénymérés használható kiértékelő, középre súlyozott és spot (1%) üzemmódban is, továbbá expozíció korrekció is alkalmazható (- 5 – 5 fényérték, 1 / 3 vagy 1 /2 fényértékenként). A CCD érzékenysége 1/3 blendés lépésekben állítható, ISO 200-1600 közti értékekre, illetve speciális beállítással ISO 3200 és ISO 6400 is használható. A leghosszabb záridő 30, a legrövidebb 1/8000 másodperc, de B idős felvételek készítése is lehetséges.

A beépített vaku mellett Nikon rendszervakuk is használhatók, viszont a stúdió vakuk csatlakozásához szükséges csatlakozó nem került a gépre. A vakuszinkron idő 1/500 másodperc. A vakufény ereje -3 -1 fényértékkel módosítható. A dioptria-korrekciós optikai kereső lefedettsége közel 95 százalék. A 1,8 collos TFT LCD kijelzőn minden fontosabb adat megjeleníthető, a képek hisztorgramja mellett a kiégett részeket is jelzi a kamera visszajátszáskor. Sőt a kijelző segítségével rövid (36 karakter) megjegyzés is elmenthető a képekhez.

A működtetéshez a Nikon EN-EL3 jelzésű lítium-ion akkumulátora szükséges, de a mellékelt elemtartóval CR2-es elemek is használhatók, továbbá külön vásárolható AC adapter is. Számítógépre USB porton keresztül másolhatók a felvételek.A tervek szerint 999 dollárért beszerezhető váz mellé a következőket mellékeli a Nikon: hordszíj, fedél a keresőhöz, LCD védő, video- és USB-kábel, akkumulátor, gyorstöltő, elemtartó.