Negyedmillió dollár a Mydoom szerzőjéért

Miután a Mydoom vírus csütörtökön megjelent új variánsa a Microsoft weboldalát támadja a megfertőzött gépekről, a szoftvercég a SCO Grouphoz hasonlóan 250 ezer dollárt ajánl bárkinek, aki információval szolgál a féreg készítőjéről.

A Mydoom és Novarg néven ismert komputervírus megjelenését követően a SCO Group bejelentette, hogy 250 ezer dolláros jutalmat fizet bárkinek, aki információkkal szolgál a Mydoom vírus készítőjéről. A csütörtökön megjelent új variáns megjelenése után a SCO-hoz a Microsoft is csatlakozott: a redmondi székhelyű szoftveróriás szintén negyedmillió dollárt kínál a vírus szerzőjével kapcsolatos információkért. A vállalat korábban is járt már el hasonlóan: a tavalyi évben a Blaster és a Sobig vírusok megjelenését követően ajánlott fel nagyobb pénzösszeget a károkozók szerzőjével kapcsolatos adatokért.

Mint ismeretes, a hét elején megjelent Mydoom vírus hibaüzenetnek álcázott e-mailekben, illetve a Kazaa fájlcserélő hálózaton, megosztott fájlként terjeszti magát. A vírust hordozó állomány lefuttatása esetén a Mydoom illetéktelen számára biztosít  hozzáférést az adott PC-hez az interneten keresztül, továbbá - a küldő címét meghamisítva - más felhasználónak is továbbítja magát.

Emellett a károkozó első variánsát úgy programozták, hogy február 1-jén délután ún. túlterheléses támadást indítson a megfertőzött PC-kről a SCO Group nevű amerikai cég weboldala ellen. A vállalat számos Linux-használó ellenszenvét váltotta ki a nyílt operációs rendszerrel szembeni lépéseivel, melyek indokát az adja, hogy a cég birtokolja a Linux alapjait részben képező Unix operációs rendszer szellemi tulajdonjogait. Csütörtökön már a károkozó olyan új variánsa ütötte fel fejét, amely a SCO mellett immáron a Microsoft weboldala ellen is támadást indít az előbbi időpontban, továbbá már bizonyos antivírus-szoftvereket is megkísérel hatástalanítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK