Megszüntették az eljárást a Vodafone ellen

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértés hiányában megszüntette a Vodafone Magyarország internetszolgáltatása kapcsán indított versenyfelügyeleti eljárást.

A GVH korábban annak kivizsgálására indított versenyfelügyeleti eljárást a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Rt. ellen, hogy nevezett az általa nyújtott GPRS adatátvitelen alapuló internetszolgáltatásában alkalmazott, 2003. március 15-én bevezetett adatforgalmi korlátozással kapcsolatban a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított-e.

A versenyhivatal az eljárást jogsértés hiányában szüntette meg - derül ki a GVH közleményéből. Egyrészt a fogyasztó által megkötött szerződés feltételeiből (és a vállalkozás által nyújtott tájékoztatásból) a fogyasztó számára ki kellett derülnie annak, hogy a vállalatot megilleti az egyoldalú szerződésmódosítás joga. Másrészt a lefolytatott vizsgálat nem tárt fel olyan adatot, amely alapján azt lehetett volna megállapítani, hogy a vállalkozás az annak bevezetését  megelőzően megkötött szerződésekre is alkalmazta volna az adatforgalmi korlátozást - áll a hivatal indoklásában.

A versenyfelügyeleti eljárás megszüntetése kapcsán az internetezők érdeket védő Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület (Netért) civil szervezet elfogadhatatlannak tartja a GVH lépését. A Netért szerint a versenyhivatal álláspontja az sugallja, hogy elfogadható az ÁSZF előfizetőkre nézve jelentősen hátrányos módosítása anélkül, hogy megilletné bármilyen ellentételezés vagy elállási jog a fogyasztót - áll a szervezet közleményében. A Netért egyébként szintén internetszolgáltatása kapcsán kezdeményezett közhasznú pert a Vodafone ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK