Az IBM egy kaliforniai egyetem számára olyan szuperszámítógépet épít ki, amellyel a Föld felületének és atmoszférájának változását lehet előrejelezni akár 300 évre.

Az Earth System Modeling Facility (ESMF) nevű szuperkomputerrel a University of California at Irvine (UCI) kutatói a Föld éghajlatának változásait tudják majd szimulálni. A nagy számítási teljesítményű számítógép többek közt a globális felmelegedés hatásainak, a légszennyezettség alakulásának, illetve a sarki jégtakarók mozgásának vizsgálatában nyújt majd segítséget.

Az ESMF szupergéppel a tudósok előre jelezhetik majd, hogy a következő évszázadokban bolygónk várhatóan milyen változásokon esik majd keresztül.

Az új szuperszámítógép másodpercenként 528 milliárd lebegőpontos művelet elvégzésére lesz képes, s hét darab IBM eServer 655-ös és egy eServer p690-es szerverrendszerből áll. A több mint egymillió dollárt kóstáló ESMF szuperkomputer összesen 88 darab 64 bites architektúrájú Power4+ processzort tartalmaz majd, egy 32 terrabájt kapacitású háttértárrendszer csatlakozik majd hozzá, s az IBM Unix-alapú AIX operációs rendszerét fogja futtatni.