Bluetooth-on feltörhetőek egyes mobilok

A Sony Ericsson és a Nokia egyaránt bejelentette, hogy bizonyos mobiltelefonjai esetén a készülékeken tárolt adatokhoz illetéktelenek is hozzáférhetnek - amennyiben a Bluetooth vezeték nélküli adatátvitel aktív.

Az elmúlt napokban a finn Nokia és a svéd-japán Sony Ericsson egyaránt bejelentette, hogy bizonyos mobiltelefonjaiban lévő hiba miatt illetéktelenek is hozzáférhetnek  vezeték nélküli adatkapcsolaton keresztül a mobilban tárolt adatokhoz, például telefonkönyv, vagy a naptár bejegyzéseihez.

Normál esetben a készülékeken lévő adatokhoz csak ún. párosítást követően férhet hozzá egy másik eszközön lévő adatokhoz a 10 méter körüli hatótávolságú Bluetooth-kapcsolaton keresztül. Ezen folyamat során az adott mobil tulajdonosa egy kódszám beütésével ad engedélyt az adatok eléréséhez. A napokban két gyártó, a Sony Ericsson és a Nokia is bejelentette, hogy egyes Bluetooth szabványt támogató mobilkészülékeinek hibája miatt - például egy speciális szoftverrel felszerelt notebookról - párosítás nélkül is hozzáférhetnek illetéktelenek a készüléken lévő adatokhoz, amennyiben a vezeték nélküli adatátviteli funkció be van kapcsolva a mobilokon.

A Sony Ericsson közlése szerint a hiba csak az egyes régebbi szoftverekkel rendelkező mobilokon áll fenn. A Nokia szóvivője szintén  úgy nyilatkozott, hogy a hiba relatíve kisszámú készüléket értint, s mivel a kiaknázásához kereskedelmi forgalomban nem elérhető speciális szoftverekre van szükség, így  várhatóan javításokat sem adnak ki az érintett típusokhoz. A problémák megelőzése végett egyébként mindkét gyártó azt ajánlja a felhasználóknak, hogy használaton kívül mindig kapcsolják ki telefonjaik Bluetooth funkcióját.

KAPCSOLÓDÓ CIKK