Üzemben Európa leggyorsabb számítógépe

Európa legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét helyezték üzembe hétfőn a  németországi Jülich egyik kutatási központjában.

Az IBM által kiépített szuperszámítógép másodpercenként 8,9 billió számtani művelet elvégzésére képes. Segítségével kutatók olyan bonyolult tudományos kérdésekre keresik majd a választ, mind például a földrétegek mozgása vagy káros anyagok terjedése a talajban.

A jülichi szuperszámítógép kiépítését megelőzően egy, a francia atomenergia-hivatalnál működő HP AlphaServer volt a legerősebb szuperkomputer a kontinensen, melynek számítási kapacitása feleakkora, mint a most debütált IBM-szupergépé. A világ legerősebb komputereit rangsoroló Top500.org webhely információi szerint a legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép jelenleg a japán Earth Simulator. E rendszer összesen 5120 processzort és 10 terabájt, azaz 10 ezer gigabájt memóriát tartalmaz, számítási teljesítménye 40 teraflop, azaz 40 billió lebegőpontos számítási műveletet végez egy másodperc alatt. A gépet többek közt klimatikus változások modellezésére és szeizmológiai kutatásokra használják.

KAPCSOLÓDÓ CIKK