Az Olympus új, a 4/3-os rendszerhez illeszkedő Zuiko optikát mutatott be, melyet egyelőre csak a gyártó E1-es fényképezőgépére lehet felszerelni. Lehetséges azonban, hogy hamarosan más kamerákra is passzol majd, hiszen több cég is bejelentette, hogy 4/3-os eszközök gyártását tervezi.

Az Olympus a tavaly bejelentett menetrend szerint sorban jelenteti meg újabb és újabb termékeit a 4/3-os rendszerhez. Most egy teleobjektív bemutatására került sor. A Zuiko Digital ED 150 mm F2.0 is kifejezetten a digitális fotózás jellegzetességeit szem előtt tartva készült, így jóval kisebb méretű, mint a hagyományos lencsék. Az eddigi egyetlen 4/3-os kamerán, az Olympus E1-en a fókusztáv 300 mm (kisfilmes rendszerre átszámítva). Az optikára 82 milliméteres szűrők illeszthetők.

Az Olympus az új optika mellett arról is beszámolt, hogy több gyártó is csatlakozik a 4/3-os nyílt szabványhoz. Az új cégek a Panasonic, a Sanyo és a Sigma. Az Olympus és a Kodak által 2002 őszén létrehozott 4/3-os szabvány célja, hogy olyan digitális eszközök készüljenek, melyek gyártótól függetlenül képesek egymással működni. Maga a szabvány elnevezése a gépekben használt CCD méretére utal, mely 4x3 coll (18x13,5 milliméter).

Az új cégek egyelőre még nem közölték, milyen termékek gyártását tervezik, bár valószínűsíthető, hogy a Sigma objektíveket készít majd. A Panasonictól ezzel szemben inkább egy új kamera várható, hiszen ők eddig sem készítettek optikákat, hanem a Leica lencséit használták.