Az informatikai minisztérium 130 millió forintos támogatásával digitalizálják és az interneten közzéteszik a Magyar Rádió archívumának egy részét. Az első ötszáz hanganyag a holokauszt és a Balassi-év témáit öleli fel.

A Magyar Rádió és egy magáncég tavaly kapta a vissza nem térítendő támogatást nyert az Informatikai és Hírközlési Minisztériumtól arra, hogy próbaként ötszáz hanganyagot digitális formában tegyenek közzé a rádió honlapján - tudósított a Magyarország.hu. A támogatásból az első ötszáz hanganyag digitalizálása, a hozzá tartozó adatbázis kialakítása és a jogi kérdések rendezése valósul meg. Az archívum elso anyagai már áprilisban felkerülhetnek a rádió weboldalára, ezeket a tervek szerint bárki ingyen meghallgathatja.

A teljes archívum több mint 800 ezer hanghordozóból áll, meghallgatása egyhuzamban több mint 394 ezer óráig - 45 évig - tartana. A digitalizálással a szalagon, lemezeken tárolt felvételek megőrzik eredeti minőségüket.  Az ötszáz hanganyag a holokauszt és a Balassi-év témaköréhez kapcsolódik, ezeket a Sulinet-programban digitális tananyagként használhatják majd a pedagógusok.