A belga rendőrség letartóztatott egy 19 éves hölgyet, akit azzal vádolnak, hogy Gigabyte álnéven az elmúlt években több számítógépes vírust is készített.

A Gigabyte álnéven ügyködő női vírusíró nevéhez fűződik többek között a Coconut, a Sahay és a Sharp nevű károkozók elkészítése. A 19 éves tinédzsert számítógépes visszaéléssel vádolják, és a múlt szombaton tartóztatta le a belga rendőrség mecheleni otthonában. A rendőrség kivizsgálás céljából lefoglalta a vírusíró öt számítógépét, továbbá lekapcsoltatta weboldalát, amelyen víruskódokat publikált.

Ha a hatóságok bűnösnek találják, a jelenleg szabadlábon védekező Gigabyte-ra akár fél évtől három évig terjedő szabadságvesztést, illetve százezer eurós pénzbüntetést róhatnak ki. A víruskészítők körében kultikus szereppel bíró egyetemista hölgy által készített károkozókban általában szerepelt egy-egy gúnyos utalás Graham Cluleyre, a Sophos nevű IT-biztonsági cég szakértőjére annak egy pár évvel ezelőtti nyilatkozata miatt, mely szerint a számítógépes vírusok zömét férfiak készítik. A Gigabyte által írt egyik vírus például egy olyan játékot indított a fertőzött PC-ken, melyben Cluley bedigitalizált arcképét kellett levágni egy rajzolt testről.