Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem (University of California at Irvine, UCI) új, nagyteljesítményű szuperszámítógépével a kutatók 300 éves távlatban tudják majd modellezni és előre jelezni a Föld felszínének, légkörének és óceánjainak változásait.

Az új szuperszámítógépet, amely az Earth System Modeling Facility (ESMF, a földi rendszert modellező létesítmény) nevet viseli, az UCI Földirendszer-tudományi tanszéke fogja használni az időjárás-változás szimulálására, hogy választ találjon a legsürgetőbb kérdésekre: milyen hatása lesz a globális felmelegedésnek, az emberi környezetszennyezésnek, a sarki jégtakaró mozgásának, illetve a kémiai ciklusoknak a Földre és lakóira az elkövetkező évszázadokban.

Az IBM által épített ESMF szuperszámítógép számítási teljesítménye 528 gigaflop (528 milliárd lebegőpontos számítás másodpercenként).  A gép hét, egyenként 8 Power4+ mikroprocesszort tartalmazó IBM eServer p655-ös rendszerből áll, valamint egy 32 Power4+ processzoros IBM eServer p690 rendszerből, operációs rendszere az AIX, a vállalat Unix operációs rendszere. Az ESMF tárolási megoldása két xSeries 335 szerveren alapul, a lemezes tárolás egy 32 terabájtos RAID5-tömbön történik.