A Microsoft által három számítógépes vírus szerzőjének fejére kiírt vérdíj már több nyomot eredményezett, amelyeknek a vizsgálata folyamatban van, de letartóztatásokra még nem került sor.

Novemberben a Microsoft ötmillió dolláros alapot különített el számítógép-felhasználók díjazására, ha a tőlük származó információ valamely Windows kezelőrendszerre írt vírus szerzőjének az elfogásához és törvény elé állításához vezet. Jelenleg három, egyenként 250 ezer dolláros "vérdíj" van kitűzve a Sonig, a Blaster és a Mydoom vírusok szerzőire.
   
Biztonsági szakértőknek eddig komoly problémát okozott a nyomok felgöngyölítése. A múlt hónapban útjára bocsátott MyDoom esetében a nyomok például Oroszországba vezettek, de a szakértők kételkedtek ennek valódiságában.

A Microsoft saját vizsgálódásai szerint az elkövetők vagy "középvállalkozás" kategóriájú tolvajok, vagy pedig egy bűnszervezet tagjai. Az előbbi csoport személyes adatok ellopására és azokkal való visszaélésekre szakosodik, a második csoport fő tevékenységi köre pedig a nagyvállalati rendszerek feltörése. Mindkét csoport adatok eltulajdonítása vagy más rendszerek ellen intézendő támadások lebonyolítása céljából tör be számítógépekbe.