Ford autóverseny másodjára

Sokan kedvelik az egy márkára összpontosító autóversenyeket, mondván: a viszonylagosan szűkebb járgányválaszték számos más előnnyel kerül kompenzálásra. Nézzük, hogy így van-e a Razorworks programjában, a Ford Racing második részében is.

Való igaz, a játékban csak Fordokba ülhetünk bele, de ezekből harminc darab került a programba. Ez nem is olyan sok, gondolhatja jogosan az olvasó, de a fő probléma nem is ez, hanem az, hogy a járgányok igazából csak megjelenésükben térnek el egymástól. A skála elég széles, akad itt a negyvenes évekből előgördült teherautó, hatvanas rock and roll modell, vagy éppen modern rallyautó is, de egy gyakorlottabb pilóta lazán felveszi a versenyt a WRC-s Focussal a teherautó volánja mögött is.

A játékmódok területén szintén elég sok lehetőség vár bennünket, de ezen lehetőségekkel már találkozhattunk korábbi programokban is. Először is versenyezhetünk az óra ellen akár "normális" pályákon, akár bóják között szlalomozva. Ez persze hamar unalmassá válik, így következhetnek a gép vezette ellenfelek. Az elimination módban minden egyes kör után kieseik az utolsó két helyezett, így a verseny értelemszerűen addig tart, míg nem kerülünk a sereghajtók közé. Ennél érdekesebb a dual, vagyis párbaj mód, melyben minden egyes körben újabb és újabb ellenféllel találjuk szembe magunkat.

Ez persze édes kevés lenne a sikerhez, minek megfelelően nem is maradt ki a karrier mód sem, melynek helyi változatát Ford Challenge, illetve Ford Collection névvel illetik. A Challenge egymás után sorakoztatja fel előttünk a versenyeket, melyeken először csak néhány autóval indulhatunk. Ha sikeresen vettük az akadályt, akkor újabb autókat választhatunk a Collectionból, vagyis a gyűjteményből, és ezekkel már újabb pályákon is száguldozhatunk. A pályákat illetően igazán bőséges a választék, hiszen a sivatag homokjától a jégen és a durva sóderen keresztül akár még lávatavakon (!) is próbára tehetjük vezetői képességeinket.

Sajnos az autók mozgatásáért felelős fizikai motor nem nőtte ki a három évvel ezelőtti első rész gyermekbetegségét. Na nem arról van szó, hogy ne dohogna új engine a játék alatt, hanem arról, hogy akárcsak a Ford Racing 1-ben, a folytatásban is olyan érzésünk van, mintha az autó lebegne az út felett, ahelyett, hogy haladna rajta. Az ide-oda dülöngélő autó még megmagyarázható a háborús idők teherautója esetén, de nehezen fogadható el egy modern rallyautónál.

A fizikai motorhoz hasonlóan a mesterséges intelligencia sem valami nagy szám. A könnyű, illetve a közepes nehézségi fokozaton a gép vezette Fordok olyan dolgokat tesznek, melyek következtében még a gyakorlatlan játékosok is majdnem minden versenyt könnyedén megnyerhetnek. A legkeményebb fokozaton pedig átesünk a ló túlsó oldalára, mivel vért kell izzadni minden egyes előrelépésért. Ez már csak ezért is igaz, mert az ellenfelek nem mennek a szomszédba egy kis keménységért, és úgy nekünk jönnek, mint annak a rendje. Megtehetik, hisz az autók a programban nem sérülnek, és az alkatrészek sem mennek tönkre.

Szerencsére a grafika területén a játék a legjobbak közé sorolható. Az autók kidolgozottsága kifogástalan - a kerekek forognak, a fény megcsillan a krómozott felületeken, az ablakokon beláthatunk, a reflektorok világítanak az éjszaka, és még a kipufogóból is előtör időnként egy-egy lángnyelv. Az autókat nézhetjük a tető fölül, vagy éppen a gép "orrán ülve" is, de sajnos belső nézet nincs, vagyis a kormányt nem ragadhatjuk kezeink közé.

Hasonlóan jól sikerült a környezet ábrázolása, habár az elemek túl gyakran ismétlődnek. A levegőben repülőgépek szelik a fellegeket, vízesések dübörgése nyomja el a motorzajt, vulkánok ontják a tüzet az említett, ominózus lávás pályán, vagy éppen a számum fújja a sivatag homokját a szemünkbe, vagyis a szélvédőnkre. A programozók feltehetően a jó idő feltétlen hívei, amit abból gondolunk, hogy a Ford Racing 2-ben sohasem esik.

A hanghatásokra már fentebb kitértünk a vízesések, illetve a magasban elhúzó repülők említésekor, és szerencsére az effektusok a motorzajok terén sem csorbulnak. Az autók viselkedésével ellentétben a motorok már nem dübörögnek ugyanúgy egy modern versenygépben, mint egy hatvan évvel ezelőtti járgányban.

A Ford Racing 2 egy nagyon szép játék nagyon jó hanghatásokkal, de az ajándék a szép csomagolásban azért hagy némi kívánnivalót maga után. Nehezen elfogadható, hogy az autók ne sérüljenek, és már az is alapvetőnek számít manapság, hogy legalább néhány alapvető alkatrészt vehessünk az autóinkra. A program persze nem rossz, de azért egy olyan játéktól, melyhez a legnagyobb autógyár adja hivatalosan a nevét, az ember egy kicsit többre számított.

Rendszerkövetelmény:

Processzor P3 800
RAM 128 Mbyte RAM
VGA 32 MB VRAM


Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK