Internet az oktatásban: hazánk az élvonalban

Magyarországon ötször hosszabb időbe telik  egy számítógép árának megkeresése, mint az Európai Unióban - többek között ez hangzott el a csütörtök-pénteki,  információs társadalommal kapcsolatos miniszteri konferencia zárásán.

Az Európai Unió egyik fő törekvése, hogy mérsékelje a társadalmak digitális megosztottságát - mondta az Európai Bizottság vállalati és információs társadalom ügyekben illetékes főbiztosa a pénteken záruló európai miniszteri konferencia sajtótájékoztatóján Budapesten. Erkki Liikanen hangsúlyozta, hogy a két napos konferencián nem öncélú technológiai megbeszéléseket folytattak. Az uniós tagországok, a csatlakozó és tagjelölt államok képviselői tárgyaltak egyebek mellett arról, hogy gazdasági és politikai szempontból miként lehet felszámolni a digitális szakadékot, illetve a jelenleginél előnyösebb helyzetbe hozni a hátrányos helyzetűeket, a nagyvárosoktól távol lakókat és a fogyatékosokat.


Szélessáv-fejlesztés: piaci alapon, uniós támogatással

A főbiztos kifejtette, hogy mindenki számára elérhetővé kell tenni a szélessávú internetcsatlakozást. Aláhúzta, ezt minden országnak elsősorban piaci alapon kell lehetővé tennie, de elképzelhetők más megoldások is azokon a területeken, ahol gazdaságilag ez nem éri meg. Elmondta, hogy a szélessávú internetfejlesztéshez az országok az uniós strukturális alapokból is szerezhetnek forrásokat, és a teljes beruházás értékének 10-20 százalékát kaphatják meg. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy azért fontos az információs társadalom építése, mert ezáltal javulhatnak az életkörülmények, nőhet a gazdaság termelékenysége, új munkahelyek jöhetnek létre, s kreatívabbá válhat a társadalom.


Itthon ötször annyiba kerül
   
Az eseményen Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, hogy egy átlagos magyar háztartás ötheti jövedelmének megfelelő egy számítógép ára. Kifejtette, az Európai Unióban, a jóval nagyobb jövedelmek miatt egy számítógép egy háztartás egyheti jövedelmébe kerül. A miniszter úgy vélte, hogy egy fél generáció múlva Magyarország már közelebb kerül az európai uniós jövedelmi szinthez, s ez által javul a helyzet. Kovács elmondta, hogy a jelenlegi viszonyok között az állam elsősorban arra koncentrál, hogy minél több közösségi hozzáférési pontot alakítson ki Magyarországon, s az elektronikus kormányzást, illetve egyebek mellett az elektronikus oktatást támogassa. Ennek kapcsán aláhúzta, hogy Magyarország a közép- és felsőoktatási intézményekben az internet- és a számítógép-hozzáférést tekintve az Európai Unióval összehasonlítva is az élvonalba tartozik, a csatlakozó országokat nézve pedig az első helyen áll.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK